Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Als muziek spreekt

za 26 okt. - 3:31

Het is een verdedigbare stelling dat je niet moet schrijven of praten over muziek. Naar muziek moet je luisteren, dat volstaat. En dat onbevangen luisteren kan al overweldigend genoeg zijn.
Als muziek spreekt, Marc Erkens

Maar dan leer je Marc Erkens kennen. Misschien heeft u hem jaren geleden in Interne Keuken gehoord, of destijds in Culture Club of in de loges van de Elisabethwedstrijd. Zijn verhalen, zijn liefde voor muziek, zijn kennis van de muziekgeschiedenis, zijn doorzicht in muzikale structuren doen je watertanden en verlangen naar meer. 

Marc heeft een boek geschreven dat Als muziek spreekt heet. Ik heb het gelezen en dat ging niet vooruit. Voortdurend was ik aan het googelen: ik wou horen waarover Marc het had. Ik zocht op Youtube naar een strijkkwintet van Schubert, naar het Musikalisches Opfer van Bach, naar Verklärte Nacht van Schoenberg en Fünf Sücke für Orchester van Webern, ik checkte de Russische componist Schlabivadski, Widmung van Schumann en Liszt, en het Kaizerskwartet van Haydn. En pas helemaal aan het eind van het boek vernam ik dat die Schlabivadski een verzinsel van Marc is, en dat er op Spotify een handige playlist staat die bij het boek hoort.

Je hoort wel eens beweren de muziek recht naar het hart gaat. Dat het de meest directe manier is om emoties te verklanken. Onwaar is dat niet, maar Marc doet je beseffen dat je muziek kan ontrafelen en dat er dan een wereld voor je opengaat. Je kan naar muziek luisteren met je hart én je hersens.

Wij hebben een piano geregeld, we komen wat vroeger naar De Studio vanwaar wij uitzenden om die piano naar de derde verdieping te slepen. En vervolgens hangen wij aan Marc's lippen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet