Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Als Toots een paar noten speelde, dan kwam er een hele wereld van emoties op je af"

ma 22 aug. - 15:54

"Als Toots een paar noten speelde, dan kwam er een hele wereld van emoties op je af. Dat betekende vaak veel meer dan 25 toonladders van een andere muzikant." zegt jazzmuzikant Jef Neve. "Hij was een inspiratiebron. Voor de jeugd, voor jonge muzikanten. Hij was de eerste om ons -jonge muzikanten aan het conservatorium- het vertrouwen te geven om te geloven in onze droom om muzikant te worden, terwijl wij gewoon zwaar onder de indruk waren van hem. Hij was heel bijzonder."
Jef Neve (Foto © Belga)

"Toots Thielemans had de kunst begrepen dat het leven over meer gaat dan enkel muziek, ook al vertolkte hij het leven via zijn muziek. Je hebt soms muzikanten bij wie het leven ophoudt bij hun instrument, zeg maar bij de 88 toetsen van een piano, en worden daar dan een freak in. Toots Thielemans was niet zo iemand.

Hij begreep de mensen, hij luisterde naar verhalen. Hij had zijn geschiedenis mee, hij nam zijn levenswijsheid overal mee en hij was –zelfs op zijn gezegende leeftijd – iemand die keek naar de jeugd, naar waar zij mee bezig waren en dat maakt hem zo bijzonder. Als Toots een paar noten speelde, dan kwam er een hele wereld van emoties op je af. Dat betekende vaak veel meer dan 25 toonladders van een andere muzikant."

Jef Neve denkt nog altijd terug aan het laatste optreden van Toots op Jazz Middelheim. "Hij wou absoluut nog een 'airke' spelen en bracht er een geweldige versie van 'What a wonderful world' van Louis Armstrong. En zo zal ik mij Toots altijd herinneren: hij kon het niet laten. Hij móest op het podium. Hij móest spelen en niemand ging hem tegenhouden."

Jef Neve

Jef Neve

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet