Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"Als we astronauten naar Mars willen sturen, wordt verveling tegengaan een van de grootste uitdagingen"

vr 30 jul. - 13:04

“Een gebrek aan zwaartekracht, de straling in de ruimte en de psychosociale factoren zijn de belangrijkste uitdagingen voor astronauten”. Dat heeft Angelique Van Ombergen (Science Coordinator Human Research bij de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA)) verteld in #weetikveel.
Angelique

“Vooral die psychosociale aspecten worden wel eens onderschat”, zegt Van Ombergen. “Als je de ruimte in gaat, zit je gedurende maanden opgesloten, dicht bij andere mensen. Sinds de pandemie kunnen we ons daar misschien iets bij voorstellen, maar toch: je kan in de ruimte niet even een luchtje gaan scheppen.”

“De reis naar Mars duurt zes tot acht maanden en er zullen periodes zijn dat er geen communicatie mogelijk is. Het is extreme isolatie en ook verveling is een belangrijke factor. Je kan tijdens de reis heel weinig doen.”

“Zeker voor maan- en later ook Marsmissies is dat een grote uitdaging”, zegt Van Ombergen. “Bovendien heb je naast de fysieke afstand tot de aarde ook de mentale afstand."

Astronauten aan boord van het ISS kijken naar de aarde. Wie naar Mars gaat, zal de aarde zien krimpen tot een piepklein puntje.

Seksuele drift

En wat met de seksuele drift van de astronauten? “We doen studies naar de seksualiteit van mensen die lang onderweg zijn”, zegt Van Ombergen. “Het is een sensitief onderwerp en mensen praten er niet altijd graag over. Toch is het een belangrijk onderwerp.”

Zijn er astronauten die gemasturbeerd hebben aan boord van het ISS? “Ik weet het niet, maar ik veronderstel dat dat al gebeurd is”, zegt Van Ombergen.

En wat als er aan boord relaties ontstaan? “Dat kan de dynamiek in een crew ernstig verstoren. In een simulatieoefening hebben we het meegemaakt dat twee mannen verliefd werden op dezelfde vrouw. Als je dan maandenlang opgesloten zit, geeft dat zo’n grote spanningen dat de missie kan mislukken.”

“Zo is er een rapport van een Russische onderzoeker die een andere onderzoeker heeft gestoken met een mes omdat die andere persoon het einde van de boeken verklapte. Het toont aan hoe banale zaken in extreme isolatie tot grote problemen kunnen leiden.”

Herbeluister

Herbeluister hier de volledige uitzending van #weetikveel over astronauten met Angelique Van Ombergen.

Lees meer:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet