Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

Altijd stress over geld? Dit zijn tips & tricks die je kunnen helpen!

di 5 feb. - 9:46

Eén op de vier gezinnen in ons land heeft het moeilijk met onvoorziene uitgaven. Stress op het einde van de maand, zelfs bij tweeverdieners. Hoe kunnen we dat verbeteren? Door te budgetteren!
Altijd stress over geld? Dit zijn tips & tricks die je kunnen helpen!

Je kan heel zuinig omgaan met je geld en 'gewoon' geld overhouden op het einde van de maand of je kan ervoor kiezen om heel bewust te gaan kijken naar je inkomsten en uitgaven om zo een duidelijk overzicht te krijgen van waar je geld naartoe gaat of kan gaan.

Kelly Deriemaeker is blogster en freelancejournaliste en heeft een budgetteringsproject uitgewerkt rond een applicatie. Mikail Ilgazoglu werkt bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en Budget In Zicht (BIZ). Hij doet aan budget- en schuldhulpverlening om mensen voor schulden te behoeden. Zij geven hun tips mee om je budget onder controle te houden:

1. You Need A Budget (YNAB)

Kelly zweert al een aantal jaar bij YNAB, een (betalende) app waarmee je mobiel of op je computer kan bijhouden welke je inkomsten en je uitgaves zijn. Je kan zoveel categorieën bedenken als je wil om je geld in potjes te verdelen. Het systeem heeft vier steunpunten:

- Geef elke euro een job: laat geen euro in het ongewisse, maar voorzie een categorie voor elke euro, ook voor het geld dat je aan 'leuke' dingen kan besteden.
- Omarm je échte uitgaven: budgetteer eerst al je vaste kosten en leg ook elke maand wat geld aan de kant voor kosten die er binnen een paar maanden aan zitten te komen, zoals de reparatie van je auto.
- Roll with the punches: YNAB wil niet zeggen dat er geen ruimte meer is voor impulsieve beslissingen, zoals een BBQ met 12 man. Als je dat vooraf niet gebudgetteerd had (want het is onverwachts mooi weer), dan kan je het budget voor die BBQ uit een ander spaarpotje halen, zoals dat voor het kopen van nieuwe schoenen
- Laat je geld oud worden: geef dus niet op zaterdag al het geld uit dat je op vrijdag hebt verdiend. Op die manier creëer je een buffer en werk je toe naar het stoppen met leven van loon tot loon.

Meer info? Je vindt alle info op de website van YNAB of op de website van Kelly Deriemaeker.

2. WAKOSTA?!

De app WAKOSTA?! is een gratis app die in een vereenvoudigde versie hetzelfde doet als YNAB. Je geeft je inkomsten en uitgaves bij en ziet zo wat je overhoudt op het einde van de week of maand.

Meer info? Je kan meer informatie hier terugvinden. De app is beschikbaar voor Android en voor iPhone.

3. Budgetplanner.be

Op de website budgetplanner.be kan je een overzicht maken van je inkomsten en uitgaves, MAAR er is géén bewaar- of exportfunctie van je gegevens. Met andere woorden: als je niet alle resultaten overschrijft, ben je ze kwijt. De website is dus goed als je eens een overzicht wil maken, maar verder niet van plan bent om uitgebreid te gaan budgetteren.

Meer info: www.budgetplanner.be

4. Excel en andere

Veel mensen gaven ook aan dat ze het overzicht bewaren door middel van een Excel-bestand. Dat is ook de truc die Mikail Ilgazoglu toepast in het huishouden. In de eerste kolom zet hij het pas gestorte loon van hem en zijn vrouw. In de tweede kolom zet hij de vaste uitgaven per maand (huur, verwarming, internet, ...) In de derde kolom komen dan de sporadische uitgaven die toevallig in de komende maand vallen (zoals de waterfactuur die maar om de drie maanden komt of de verkeersbelasting die hij een keer per jaar moet betalen). Het bedrag dat dan nog overblijft, dient voor het huishouden, vrije tijd en sparen voor bijvoorbeeld een reis. Op die manier krijgt hij een totaal overzicht van de maand en het eindbedrag bedraagt 0 euro, want al het geld dat ze hebben is verdeeld.

Luisteraar Veronika gebruikt dan weer de app Splitwise samen met haar vriend, met wie ze geen gemeenschappelijke rekening heeft, maar wel netjes alle kosten deelt.

Een andere luisteraar gaf dan weer aan dat ze aan vrijwillig budgetbeheer is gaan doen nadat ze dreigde in financiële moeilijkheden te komen. Daarvoor kon ze terecht bij het Sociaal Huis. 

 

Meer informatie?

Voor meer budgetinzicht kan je terecht op de website van budgetinzicht.be.

Voor alle vragen over geld (zoals bij een erfenis, wonen, verzekeringen, ...) kan terecht op de website van wikifin.be.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet