Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Amper 67 procent van Brusselse 85-plussers gevaccineerd: "Sommige drempels zijn nog te groot"

di 13 apr. - 5:50

67 procent van de Brusselse 85-plussers heeft zich de afgelopen weken laten vaccineren. Dat is weinig in vergelijking met Vlaanderen: daar heeft 89 procent van de 85-plussers zich laten inenten. Tine Dusauchoit, huisarts in Jette, schrikt niet echt van dat lage cijfer, maar zegt dat dat cijfer niet per definitie een lage vaccinatiebereidheid betekent.
© Laurie Dieffembacq (Belga)

Bij de Brusselaars tussen 75 en 84 jaar kreeg 66 procent de afgelopen weken een vaccin, in Vlaanderen was dat 82 procent.

Tine Dusauchoit, huisarts in Jette, schrikt niet echt van dat lage cijfer, maar zegt dat dat cijfer niet per definitie een lage vaccinatiebereidheid betekent. "Om 85-plussers te vaccineren zijn er een aantal zaken nodig. Aangepaste informatie in een taal en op een niveau dat ze kunnen begrijpen. Daarin spelen huisartsen een belangrijke rol, informeren en sensibiliseren."

Daarnaast wijst Dusauchoit erop dat het maken van een afspraak niet zo evident is. "Er is een telefoonnummer, maar dat is vaak bezet. Je moet dan een zoon, buur, vriend... hebben die wat van computers kent om een afspraak te maken en dat is voor veel 85-plussers niet voor de hand liggend. Zeker in een grootstad als Brussel, waar allicht meer alleenstaande 85-plussers zonder of met slechts weinig contacten wonen dan in bijvoorbeeld Vlaanderen."

Vanaf vandaag gaan mobiele teams van huisartsen en thuisverpleegkundigen in Brussel op pad om 85-plussers te vaccineren. "We gaan dan wel mensen kunnen toevoegen, maar dat blijft beperkt. Het is voorbehouden voor wie zich niet kan verplaatsen naar een vaccinatiecentrum en bovendien is het aantal vaccins dat een huisarts op een dag kan toedienen, strikt beperkt."

Volgens Dusauchoit is er dus meer winst te halen in het wegwerken van de drempels zoals het vergemakkelijken van een afspraak maken en informeren. "We moeten rustig en niet veroordelend of geringschattend antwoorden op vragen die mensen zich stellen."

Brusselse huisartsen zijn vanaf vandaag aan zet om de vaccinatiegraad bij de oudere bevolking op te krikken.

Beluister het gesprek met Tine Dusauchoit in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet