Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

André Pelgrims: "Mensen gaan dikwijls weg, niet omwille van de job maar omdat ze niet gezien worden"

ma 26 sep. - 11:32

André Pelgrims, expert in groepsdynamiek en auteur van het boek ‘Dansen naar Vrijheid’ vertelt in ‘De Wereld van Sofie’ over het moreel op de werkvloer. Hij benadrukt dat een laag moreel zeker en vast parten kan spelen in bedrijven. De Radio 1-slogan: “Alles begint bij luisteren” blijkt een goed vertrekpunt te zijn om aandacht te tonen voor het moreel. “Zouden meer mensen dat statement ter harte nemen, dan zouden ze op hele subtiele manieren kunnen vaststellen dat het moreel zakt”, aldus Pelgrims.  
Werknemers
© Studio Republic (Unsplash)

Alles begint bij luisteren 

Als een leidinggevende geen voeling heeft met wat mensen echt bezig zijn, is er geen aandacht voor de context. De context zijn onze zorgen, het persoonlijk leven van de werknemers. “We pakken onze zorgen mee van buiten naar binnen”, zegt André Pelgrims. "Door simpelweg te luisteren, kan je als leidinggevende op een subtiele manier aftoetsen of er iets schort met het moreel. Vervolgens kan je nagaan of je er iets aan kan doen."


Zorgen mee naar het werk

De oorlog, de stijgende energieprijzen en heel wat andere zorgen worden meegenomen naar het werk. Het comfortabele leven van de werknemers komt vandaag steeds meer onder druk te staan. Ook hier zullen bedrijven rekening mee moeten houden volgens Pelgrims. 

“Hoe sterker de context binnendringt, hoe sterker de bedrijfscultuur moet zijn. Er zijn organisaties die hard gebouwd hebben aan een betrokken bedrijfscultuur. Zij kunnen op dat kapitaal verder surfen”, aldus Pelgrims.

Lees verder onder de foto

Vrouw aan het werk
© Magnet.me (Unsplash)

Vrouw aan het werk

Bedrijven die geïnvesteerd hebben in het moraal op de lange termijn, zijn minder afhankelijk van de wind die er waait."

— André Pelgrims

Zien en gezien worden 

In een bedrijfsstructuur zijn mensen zeer gevoelig om gezien te worden. Werknemers vinden het vandaag de dag belangrijk dat leidinggevenden hen zien en hen waarderen voor wat ze doen. De betrokkenheid van de leidinggevenden is dus cruciaal. Als werknemers merken dat hun leidinggevende niet betrokken is, gaat de energie automatisch naar andere dingen. 

“Ik stel vaak de vraag: hoe leuk is de dag dat je team samenkomt? Is het de beste of slechtste dag van de week? Jammer genoeg is dat voor velen de slechtste dag van de week. Dat is spijtig want die momenten zorgen normaal voor energie, het is net zoals de kleedkamers in de sport”, zegt Pelgrims.

Bovendien merkt de expert in groepsdynamiek op, dat veel mensen jobhoppen: "Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze genoeg aandacht hebben voor werknemers zodat ze jobhoppen binnen het bedrijf en het niet elders gaan zoeken. Want wat niet gezien wordt gaat dood.” 

"Leidinggevenden moeten vandaag de dag, met de groeiende onzekerheid, meer dan ooit voeling hebben voor het moreel en weten hoe ze impact krijgen op de dynamica van de werknemers", benadrukt Pelgrims. 

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet