Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"Anti-islamgevoelens en opkomst extreem rechts groeit dankzij chaotische aanpak vluchtelingenprobleem in Europa"

di 6 dec. - 6:34

De VN- Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft scherpe kritiek op de Europese aanpak van het vluchtelingenprobleem. Europa pakt de vluchtelingenproblematiek heel chaotisch aan. Het kan veel eenvoudiger, efficienter en dat is zelfs kostenbesparend", zegt Vanessa Saenen.
Vanessa Saenen
"Toen de vluchtelingestroom twee jaar geleden op gang kwam, was Europa totaal onvoorbereid", zegt Saenen in een gesprek met De Wereld Vandaag op Radio 1. "En dat is nu niet veel beter. Op dit moment komen hier minder vluchtelingen aan, onder meer omdat de Balkanroute gesloten is en omdat Turkije veel opvangt in ruil voor allerlei deals. Maar wat als de instroom weer verhoogt? Er is geen rampenplan, er is geen plan B voor als het verkeerd loopt."

Het Hoog Commissariaat pleit voor meer steun aan landen die vluchtelingen opvangen - Turkije of pakweg Libanon. "Er moet een concreet spreidingsplan komen voor de lidstaten want nu vangen sommige landen veel meer op dan andere. "

Saenen: "Europa moet ook een actievere verzoenende rol opnemen in oorlogen en conflicten. Want zo wordt de oorzaak aangepakt."

"Een eenvoudiger, gemeenschappelijk Europees registratie-systeem, met een grondige veiligheidsscreening, is dringend nodig. En een goed terugkeerbeleid. Nu ligt de nadruk bijna uitsluitend op die terugkeer."

"Om integratie te bevorderen, moet gezinshereniging gemakkelijker worden. Nu dwalen er veel mensen door Europa op zoek naar hun familie. Dat maakt hun integratie moeilijker." Volgens haar draagt Europa de waarden van solidariteit niet uit.

"De anti-islamgevoelens en de opkomst van extreem rechtse denkbeelden groeien. Die zijn er net gekomen door de chaotische manier waarop Europa het vluchtelingenprobleem tot nu aanpakte."

Saenen: "Het vertrouwen van de Europeanen moet opnieuw hersteld worden. Want Europa is niet vol. In 2015 kwamen er 1 miljoen vluchtelingen naar hier. Dat is amper 0,2% van onze totale bevolking. De aantallen vluchtelingen zijn beheersbaar."

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet