Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

App voor contactopsporing komt er in september voor heel het land

di 7 jul. - 6:10

De Belgische app voor contactopsporing zal in september klaar zijn. Dat heeft Karine Moykens, die de contactopsporing in ons land coördineert, gezegd in "De ochtend".
Karine Moyken

Vanaf september zal je een app voor contactopsporing op de smartphone kunnen installeren. Die app is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en houdt bij met wie we fysiek in contact gekomen zijn.

Al sinds het begin van de coronacrisis is er gediscussieerd over de ontwikkeling van zo'n app, die in sommige landen al bestaat. Eerst was beslist om de app niet te ontwikkelen, maar midden juni gaf de overheid dan toch haar toestemming. In september zal die klaar zijn.

De app werkt via bluetooth en zal voor heel het land werken, zegt Karine Moykens van Interfederaal Comité Testing & Tracing in "De ochtend" op Radio 1.

Op het moment dat een arts vaststelt dat je besmet bent, krijg je een code die je moet ingeven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die bij je in de buurt is geweest.  Volgens Moykens zal de privacy van de burgers zeker gegarandeerd zijn.

We hebben voor het meest veilige systeem gekozen dat bestaat. Het is ook een systeem dat gebruikt wordt in Nederland, Duitsland en Zwitserland. We gebruiken dat Duitse systeem, we gaan het warm water niet heruitvinden.

De code die je ingeeft, wordt versleuteld, waardoor niemand zal weten wie je bent.  De app blijft wel vrijwillig, maar Moykens vindt dat hij zeker relevant zal zijn, als voldoende mensen hem gaan gebruiken.  Naast de app, zal ook het systeem van manuele contactopsporing blijven bestaan, zegt Moykens nog.

Luister naar het hele gesprek met Karine Moykens, Secretaris generaal Departement Welzijn en Volksgezondheid en voorzitter taskforce Covid 19 voor de Vlaamse zorginstellingen én voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet