Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Arabische science-fiction

za 11 jan. - 11:27

Van een islamkundige verwacht je dat ze de Koran en aanverwante teksten bestudeert. Zaterdag zit aan de Interne Keukentafel een islamkundige die zich heeft verdiept in Arabische science-fiction.
Cover van een oud Arabisch science-fictionverhaal

Desirée Custers heeft haar masterthesis geschreven over Arabische science-fiction. Ze werd genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs. Eerlijk is eerlijk: Arabische sci-fi is een fenomeen waarvan we op de redactie van Interne Keuken het bestaan niet vermoedden.

Als we beter hadden opgelet, hadden we dat genre kunnen kennen. Vorig jaar ging de International Prize for Arabic Fiction naar een science-fictionroman. Dat was ons ontgaan. Ibrahim Nasrallah won die prestigieuze prijs met zijn boek Harb al-Kalb al-Thaniyyah, De Tweede Oorlog van de Hond.

Ibrahim Nasrallah is een Palestijns auteur die in Jordanië woont. De censuur (artikel in Thai, maar in The Guardian vond ik ook iets) houdt hem nauwlettend in de gaten. Er worden hem reisbeperkingen opgelegd, het wordt hem moeilijk gemaakt lezingen te geven, voor sommige van zijn boeken geldt een publicatieverbod en zijn verzamelde gedichten werden in beslag genomen omdat ze staatsgevaarlijk zijn. En sommige van zijn gedichten vindt men godslasterlijk. Dat is een beschuldiging die je het leven kan kosten.

Aan de hand van die prijswinnende roman van Ibrahim Nasrallah onderzoekt Desirée Custers hoe Arabische auteurs proberen de censuur te omzeilen met alegorische toekomstverhalen. En we hopen dat na zaterdag een uitgeverij besluit Harb al-Kalb al-Thaniyyah te vertalen.

 

 

Beluister het volledige interview uit Interne Keuken:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet