Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Armoedeorganisaties vragen extra inspanningen van politiek: "Sociaal energietarief uitbreiden en Groeipakket aanpassen"

do 7 mrt. - 5:53

De regeringen die na de verkiezingen aan de macht komen, moeten zich meer inspannen om armoede in Vlaanderen terug te dringen. Dat zegt Decenniumdoelen naar aanleiding van de jaarlijkse Armoedebarometer. De organisatie pleit onder meer voor een uitbreiding van het sociaal tarief voor energie en een aanpassing van het Groeipakket.
betalen

In Vlaanderen leven zo’n 520.000 mensen met een inkomen onder de armoedegrens. Nog eens een half miljoen flirt met die grens en loopt dus een acuut risico om in armoede te belanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse Armoedebarometer van Decenniumdoelen, een platform van armoedeorganisaties, vakbonden en ziekenfondsen. 

De Vlaamse armoedecijfers stagneerden afgelopen jaren. Als we vergelijken met 2019 - wat volgens experts het meest correcte is, gezien het corona-effect - is er sprake van een daling. Voor het hele land gaat het zelfs om de laagste armoedecijfers in 20 jaar. 

Eén miljoen mensen in Vlaanderen die arm zijn of op de rand van armoede staan, dat is te veel

— Anne Van Lancker, Decenniumdoelen

Toch zijn er nog meer inspanningen nodig, zegt voorzitter Anne Van Lancker: "We zijn er nog niet. Eén miljoen mensen in Vlaanderen die arm zijn of op de rand van armoede staan, dat is te veel."

Strengere voorwaarden in kinderopvang en sociale huisvesting

Vooral de Vlaamse regering heeft te weinig gedaan om het armoederisico verder te verlagen, vindt Van Lancker. "De sociale dienstverlening is er niet echt op vooruit gegaan, integendeel. Mensen met een laag inkomen zien daar het meest van af, net zij zijn daar het meest op aangewezen."

Ze wijst op de moeilijkheden in de kinderopvang en de bij de sociale huisvesting. "De drempel wordt net verhoogd voor kwetsbare mensen door strengere voorwaarden. Voor kinderopvang is er sprake van voorrang voor wie werkt of een opleiding volgt. Ook voor sociale huisvesting zal vanaf volgend jaar gelden: wie werkt, krijgt voorrang." Op dit moment staan er zo'n 176.000 Vlamingen op de wachtlijst om een sociale woning te huren.  

12 concrete maatregelen voor "moedig beleid"

Van Lancker richt de blik op de volgende regeringen: "Wie een beleid wil voeren dat inzet op het uitroeien van armoede, moet moedige keuzes durven maken op verschillende politieke domeinen."  

Met het oog op de verkiezingen stelt het platform 12 concretere maatregelen voor. Het Groeipakket – de opvolger van de kinderbijslag – moet bijvoorbeeld anders. Die financiële ondersteuning voor ouders is het belangrijkste instrument om kinderarmoede te bestrijden, maar levert niet genoeg op.

Decenniumdoelen stelt voor om het Groeipakket te koppelen aan de levensduurte. Het uitgekeerde bedrag moet dus de inflatie volgen. Hoe duurder het leven, hoe hoger het Groeipakket. Op dit moment is er een vaste jaarlijkse indexatie van 2 procent, onafhankelijk van hoe sterk de algemene prijzen stijgen. 

Het systeem van het sociaal energietarief heeft zijn dienst bewezen

— Anne Van Lancker, Decenniumdoelen, pleit voor een uitbreiding van sociaal tarief

De federale regering moet blijven inzetten op het sociaal energietarief, vindt Van Lancker.  "Dat systeem heeft echt zijn dienst bewezen toen de energieprijzen in 2022 uit de pan swingden." Decenniumdoelen pleit voor een uitbreiding en automatische toekenning van het sociaal energietarief voor de 20 procent laagste inkomens. Ook de groep daar net boven mag niet uit de boot vallen. Daarom is een getrapt systeem nodig dat hen ook ondersteunt.  

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend' 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet