Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Auteur Bart Van Loo roept op: "Laten we van verbinding een werkwoord maken"

Vandaag 10:57

"Geschiedenis wordt zo vaak gebruikt om schisma's te creëren. Om te zeggen: 'Dit is ons verhaal.'" En dat juist het tegenovergestelde van wat auteur Bart Van Loo wil bereiken. Want volgens hem is kunst, cultuur en literatuur voor iedereen. Maar hoe kan geschiedenis mensen samenbrengen? En hoe vertaalt zich dat op politiek vlak? Hij vertelt er meer over in 'Touché'.
Bart Van Loo
© Geert Van de Velde

Auteur Bart Van Loo, Friedl' Lesage en een groep Radio 1-luisteraars zitten op een boot en dobberen samen de Rhône af. Een toplocatie voor een nieuwe aflevering van 'Touché'. En ook het ideale moment om de verbindende kracht van de geschiedenis te bespreken. Want Van Loo schreef na zijn bestseller De Bourgondiërs nu ook het boek Stoute Schoenen. Daarin reist hij terug in de tijd naar ons ontstaansverhaal. Een geschiedenis die iedereen aangaat: "Er is niets mis met naar onze wortels te kijken. We moeten dat niet alleen overlaten aan nationalisten, aan mensen die zeggen: 'Dit is ons verhaal, onze geschiedenis.' Nee, het is iets van iedereen."

Geboren uit kunst en cultuur

In Stoute Schoenen keert Van Loo terug naar de oorsprong van de Lage Landen. En die vind je in de kunst. "Wij zijn geboren in de Schone Kunsten. Om het anders te zeggen: in onze geschiedenis gaat kunst de staatkunde vooraf. Dat is zo'n prachtige ontstaansgedachte."

En dat idee wil de auteur vandaag terug het leven in roepen. "Die boodschap is niet onbelangrijk in een tijd waarin cultuur, literatuur en kunst steeds meer beknot worden. Er wordt zelfs gediscussieerd of we geen uren geschiedenis moet afpakken in het onderwijs." 

Tijdens mijn voorstellingen zitten Vlaams Belang en Groen naast elkaar in de zaal.

— Bart Van Loo, auteur

Meer inzetten op cultuur dus. Naar de ervaring van Van Loo breng je op die manier mensen samen. "Koningin Mathilde is naar de voorstelling komen kijken, Bart De Wever vindt het een geweldig boek. Tijdens mijn voorstellingen zit Vlaams Belang naast Groen, N-VA'ers naast socialisten. Er hangt een soort van verbindingsgevoel rond het verhaal van de Bourgondiërs. Dat vind ik heel fijn. Laat mij maar in het centrum staan."

Streven naar verbinding

Wanneer de boottocht op z'n eind loopt, sluit Van Loo af met een oproep tot verbinding. Want ook in de politiek is het ver zoek. “Het probleem is een gebrek aan verbinding tussen toppolitici, tussen Vlaanderen en Franstalig België, tussen steden en het platteland. Laten we van verbinding een werkwoord maken. Dus politici, hou uw mond zolang er geen verbinding is. Kom pas naar buiten als er een akkoord is, want we geloven het niet meer."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet