Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Culture Club

Aya Sabi: "Ik ben blij dat ik in het Nederlands kan schrijven"

vr 9 okt. - 4:57

Aya Sabi (1995) schrijft vanuit Mechelen columns voor 'De Morgen' en vlijmscherpe tweets. Ze debuteerde met 'Verkruimeld Land', een bejubelde reeks kortverhalen over afkomst, leven en dood. Ze werkt aan haar nieuwe roman, en schopt de wereld ondertussen verder een geweten. Sabi is een van de acht literaire debutanten die je hoort in de podcast 'Groen Gebladerte'. Ze deelde er ook haar boekentips!
Aya Sabi

In de podcast 'Groen Gebladerte' ontmoet Tom De Cock acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Maar wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

De acht debutanten werden in samenspraak met het BoekenOverleg geselecteerd. Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken. Van Lucebert tot Britney Spears. Voor elk wat wils.

In de vijfde aflevering hoor je Aya Sabi, die debuteerde met 'Verkruimeld Land'.  “Over mijn tweede roman kan ik nog niet veel zeggen" vertelt ze aan Tom De Cock. "De ene dag ben ik trots op wat ik schrijf, de volgende wil ik mijn laptop verbranden. Het zal gaan over moederschap, migratie, en heel wat andere thema’s. Ik probeer iets nieuws te doen qua stijl, maar ook trouw te blijven aan mezelf. Het probleem is dat ik zeer perfectionistisch ben.”

Zeggen wat er niet gezegd wordt

“Als schrijvers hebben wij de taak om te zeggen wat er niet gezegd wordt" zegt Sabi. "Dat hoeft daarom niet politiek of revolutionair te zijn, dat kan ook in het kleine, intermenselijke zitten. We zeggen soms gewoon minder dan we eigenlijk zouden moeten zeggen. Ook thuis aan de keukentafel.”

Sabi is blij dat ze in het Nederlands kan schrijven. "Sommige mensen vinden Frans mooier, of Engels commercieel interessanter. Ik ben erg blij dat ik in het Nederlands kan schrijven.”

Zelf kijkt ze op naar Connie Palmen, maar ze heeft ook een favoriet kookboek. Haar ultieme leestip is 'De buitenkant van meneer Jules' van Diane Broeckhoven.

Uit de boekenkast van Aya Sabi:

 • Robbie is een waaghals – Michel Piquemal
 • Bezonken rood – Jeroen Brouwers
 • Jij zegt het – Connie Palmen
 • Mensen in oorlog – Ernest Hemingway
 • Allah in Europa – Jan Leyers
 • De Heilige Koran
 • Sprakeloos – Tom Lanoye
 • Uit de keuken van Fatima – Fatima El Irari
 • In het hart van het land – J.M. Coetzee
 • Honderd liefdessonnetten – Pablo Neruda
 • Classical poems by Arab women – Abdullah al-Udhari
 • De buitenkant van Meneer Jules – Diane Broeckhoven
   

Beluister de podcast van 'Groen Gebladerte':

Elke vrijdag hoor je ook een portret van de debutant in 'Culture Club' tussen 18.00 en 20.00 uur:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet