Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Baggerbedrijf Jan De Nul haalt contract van 200 miljoen euro binnen om prestigieus palmeiland in Dubai af te werken: "Megalomane grootheidswaanzin"

di 27 aug. - 2:31

De Belgische baggeraar Jan De Nul heeft een contract van bijna 200 miljoen euro binnengehaald om een kunstmatig schiereiland in Dubai in de vorm van een palmboom af te werken, een project dat meer dan 15 jaar heeft stilgelegen. Volgens docent stedenbouwkunde Leo Van Broeck maakt het project deel uit van de "megalomane grootheidswaanzin" die heerst in de Verenigde Arabische Emiraten.
Het afgewerkte Palm Jumeirah met in de achtergrond Palm Jebel Ali dat zal afgewerkt worden door Jan De Nul.
© AP

Het project, Palm Jebel Ali, wordt een opgespoten eiland in de vorm van een palmboom. Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft er al zo eentje, maar de aanleg van het tweede, grotere palmeiland werd in 2008 stilgelegd tijdens de wereldwijde financiële crisis. 

Nu pikt Dubai de draad van het project, waarvan de structuur al zichtbaar is, weer op. Jan De Nul zal er de komende twee jaar baggeren, zand opspuiten en stranden aanleggen, zodat op het kustmatige eiland gebouwd kan worden. In het eerste kwartaal van 2025 zouden de eerste acht van de zestien palmbladeren klaar moeten zijn voor bebouwing, zo staat in het persbericht.

Het eiland zal zich over 13,4 vierkante kilometer uitstrekken, met in totaal 91 kilometer strand. Er zullen onder meer 80 hotels en resorts op gebouwd worden.

Van links naar rechts: Palm Jebel Ali, Palm Jumeirah, The World Foto: Belga
© BELGA

Van links naar rechts: Palm Jebel Ali, Palm Jumeirah, The World Foto: Belga

Milieu-impact?

Leo Van Broeck, voormalig Vlaams Bouwmeester en docent stedenbouwkunde aan de KU Leuven wordt weinig enthousiast van al die "megalomane projecten" in Dubai. Hij stelt zich in De Wereld Vandaag op Radio 1 onder meer vragen over de milieu-impact. "Het centrum staat vol hoge torens en shoppingcentra en de hele stad is voorzien van airconditioning. Er is zelfs een skicentrum: buiten 50 graden, binnen sneeuw."

Dat alles heeft een stevig ecologisch prijskaartje. "Als je ziet hoeveel dat allemaal kost aan energie. Zelfs als al die technologie allemaal draait op groene stroom heeft dat een enorme milieu-impact. Dubai heeft geen bescheiden ruimtelijke voetafdruk en ook geen bescheiden energetische voetafdruk."

"Ook over de milieu-impact van het nieuwe palmeiland heb ik helemaal niks gelezen in dit verhaal. Er wordt gesproken over een eco-resort, maar dat kan greenwashing zijn."

"Megalomane grootheidswaanzin"

Toen hij zelf jaren geleden in de Verenigde Arabische Emiraten was, vloog Van Broeck met een watervliegtuigje over de palmeilanden in Dubai. "Die eilanden waren redelijk 'schraal' bevolkt. Er stonden allemaal dezelfde types pseudo-historische, overversierde villa's op drie meter van elkaar met een klein strandje ernaast. En verder was er niks."

Hij vraagt zich af hoe leefbaar zoiets is. "Dan zit je op zo'n arm van die palmboom in uw villaatje te bakken - in vijftig graden - aan een klein strandje. En daar is geen buurt, geen café, geen cultuur, geen leven." Het project maakt volgens Van Broeck deel uit van de "megalomane grootheidswaanzin die heerst in Dubai.

Palm Jebel Ali in aanbouw
© deveritt

Palm Jebel Ali in aanbouw

Griet Wyseur, een Brugse die al 15 jaar in Dubai woont, vindt het plaatje dat Van Broeck schetst zeer eenzijdig. "Dubai wordt vaak afgeschilderd als een grote kermis, en van de palmeilanden wordt het beeld geschetst dat dat megaresorts zijn. Dat klopt niet."

"Die eilanden zijn ook helemaal niet zo exotisch. Ze maken gewoon deel uit van Dubai." We spreken over eilanden, maar eigenlijk zijn het schiereilanden. "Je kan er gewoon naartoe met je eigen auto of met het openbaar vervoer. Er wonen ook veel mensen." 

In 2022 woonden volgens de officiële cijfers zo'n 25.000 mensen op het eerste palmeiland, Palm Jumeirah. Op het eiland kunnen zo'n 40.000 mensen gehuisvest worden. Exacte cijfers over hoeveel mensen er nu wonen zijn er niet, maar volgens Wyseur zijn het er "al een pak meer". 

Palm Jebel Abi - het nieuwe eiland - zou volgens de ontwikkelaars woonruimte moeten bieden aan 34.000 gezinnen. In totaal wonen in Dubai meer dan 3 miljoen mensen. "En neen, die hebben niet allemaal 3 nanny's en een privézwembad", ontkracht Wyseur nog een vooroordeel over het Emiraat.

Oudejaarsavond op Palm Jumeirah in 2014. Foto: Belga
© Belga

Oudejaarsavond op Palm Jumeirah in 2014. Foto: Belga

Geen cultuur?

Wyseur is naast haar vaste job als eventmanager ook deeltijds gids in Dubai. Ze spreekt de uitspraak van Van Broeck dat Dubai "geen cultuur" zou hebben, stellig tegen. "Ik ben zelf niet de grootste 'Dubai-lover', en ik spendeer mijn zomers graag in Europa dat een veel rijkere en uitgebreidere geschiedenis heeft, maar zeggen dat er geen cultuur is in Dubai is te kort door de bocht."

"De Verenigde Arabische Emiraten bestaan als land slechts sinds 1971, maar de geschiedenis van Dubai gaat terug tot de 3e eeuw voor christus. In het centrum van Jumeirah kan je bijvoorbeeld een archeologische site uit de 9e eeuw gaan bezoeken. "

In Dubai spring je als het ware van de woestijn over een verlaten eiland naar de hoogste toren ter wereld in een miljoenenstad

— Griet Wyseur, Vlaamse psychologe die woont en werkt in Dubai

De Vlaamse ontkent ook niet dat Dubai vooral teert op het massatoerisme in het stadscentrum van Dubai. "De laatste jaren stoppen hier inderdaad steeds meer bussen vol mensen die snel-snel alle records willen zien." Maar het Emiraat heeft volgens Wyseur veel meer te bieden dan dat.

"Er zijn weinig plekken ter wereld waar je in een uur rijden zoveel diversiteit tegenkomt: je springt als het ware van de woestijn over een verlaten eiland naar de hoogste toren ter wereld in een miljoenenstad."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet