Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Bankgegevens, identiteitskaart, naaktfoto's, ... Dit weet Facebook over je!

do 15 mrt. - 4:11

Het is al lang geen geheim meer: Facebook houdt informatie over je bij. Wat niet iedereen weet, is dat je de informatie die Facebook bijhoudt ook kan downloaden, in de vorm van een omvangrijk bestand. Maar wat staat daar allemaal in? Wij deden de test.
Dit weet Facebook echt over je

Hoe vind je jouw informatie terug?

Een fluitje van een cent, zo noemt redacteur Max Vryens het downloaden van je Facebook-informatie: "Je gaat naar instellingen en klikt op 'donwnload mijn facebook-gegevens'. Daarna krijg je een mailtje van Facebook, waarna je dat laatste kan doen."

(Lees verder onder de afbeelding)

Je gegevens downloaden

Je gegevens downloaden

Wat staat er in? Alles!

Wat daar allemaal in staat? Een heleboel, zo blijkt: "In dat dossier staat alle informatie van je profielpagina: wie je familie is, met wie je een relatie hebt, etc ... Verder staat alles wat je ooit op je tijdlijn hebt gezet netjes chronologisch geordend. De eerste post op mijn tijdlijn was, in 2009, door mijn moeder:

Hey Max, ben je eindelijk gezwicht voor Facebook?

Verder vind je alle informatie terug die je ooit gepubliceerd hebt, zoals foto's, video's en openbare berichten. Maar ook informatie die je niet gepubliceerd hebt...

(Lees verder onder de afbeelding)

Je gegevens downloaden

Je gegevens downloaden

"Alle telefoonnummers in mijn smartphone ..."

Dat berichten op je tijdlijn opgeslagen worden door Facebook is niet zo vreemd. Dat valt zelfs te verwachten. Iets vreemder wordt het wanneer je alle telefoonnummers uit je smartphone tevoorschijn worden getoverd: "Blijkbaar houdt Facebook dat allemaal bij. Dat komt waarschijnlijk omdat Whatsapp gekocht werd door Facebook en al die nummers ook in Whatsapp staan."

Verder vind je ook al je oude berichten terug en de foto's die in die berichten stonden: "Blijkbaar heb ik op 1 januari 2009 gekust met een vriendin van mijn ex. Dat was een groot ding in Diest en omstreken. Maar ook foto's van mijn bankkaart, van rekeningafschristen, overschrijvingen en zelfs een foto waarop ik iets naakter sta dan ik zou willen, worden bijgehouden door Facebook." 

Wat doet Facebook er mee?

Maar doet Facebook ook iets met al die informatie? Computerwetenschapper Jeroen Baert legt uit: "Facebook is er op uit om geld te verdienen met je informatie. Ze willen aan adverteerders zoveel mogelijk precisie geven om advertenties te tonen." Of je controle hebt over de naaktfoto's die je naar je lief stuurt? "Het is niet zo dat er een regering is die Facebook kan reguleren. Facebook stopt niet aan de landsgrenzen."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet