Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bart De Wever: "Ik zou graag de minister van Onderwijs hebben"

ma 3 sep. - 7:59

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil het niet meer onder stoelen of banken steken: hij vindt dat N-VA in de volgende legislatuur de ministerpost Onderwijs moet opeisen. "We hebben een minister nodig die verder van de koepels staat", zo zei hij in 'De Ochtend'.
Bart De Wever (foto: Belga)

Na lectuur over de achteruitgang van het Vlaams onderwijsniveau staat het voor mij vast: we moeten de onderwijslijn van N-VA volgende legislatuur sterker doordrukken", tweette Bart De Wever gisteren.

(Lees verder onder de tweet)

Het leidde tot een geërgerd antwoord van Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V): "Vreemde tweet na 4 jaar samen regeren & “historische” oplossingen vinden, waarbij de N-VA nooit nalaat hun grote aandeel te benadrukken."

Een dag later neemt De Wever nochtans niets van zijn tweet terug. In tegendeel, in 'De Ochtend' stelt hij onomwonden dat N-VA in de volgende legislatuur de ministerpost Onderwijs moet opeisen. "Dit is geen aanval op Hilde Crevits. Maar ik zou graag die minister van Onderwijs hebben. Niet omdat ik Crevits niet leuk vind, maar omdat wij een minister nodig hebben die verder van de koepels verwijderd staat. Die daar meer druk op kan zetten."

Ze raden bijna alles af wat nodig is om de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs te behouden.

De Wever zegt het niet eens te zijn met de aanpak van de vrije onderwijskoepel. "De nadruk op kennis, op taalvaardigheid, op abstract denken is aan de orde. Die verschuiving naar de 'leukere' dingen, zoals vaardigheden, en de nivellering naar beneden zijn tendenzen die vaak vanuit de koepel van het vrij onderwijs naar voren worden geschoven. Die brede eerste graad, die dialoogscholen, het afraden van herexamens, het afraden van taalbadonderwijs, ...: ze raden bijna alles af wat nodig is om de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs te behouden."

"Emotioneel debat"

Volgens hem moet er "meer grijze massa op straat". "Er zit veel te veel volk in die overheidsstructuren en koepels. We moeten meer voor de klas op maat kunnen werken voor alle leerlingen. En ook sterke leerlingen uitdagen. Daar zijn we in Vlaanderen altijd zeer goed in geweest: streven naar excellentie."

Er zit veel te veel volk in die overheidsstructuren en koepels. We moeten meer voor de klas op maat kunnen werken voor alle leerlingen.

De Wever noemt dat voor hem een "persoonlijk, bijna emotioneel debat". "Ik ben de zoon van een spoorwegarbeider. Ik heb alles te danken aan het zeer goede onderwijs dat Vlaanderen mij quasi gratis heeft gegeven."

Beluister het integrale interview met Bart De Wever:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet