Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Bart De Wever was een mogelijk doelwit van opgepakte geradicaliseerde moslimjongeren

vr 31 mrt. - 5:21

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) was een mogelijk doelwit van de geradicaliseerde moslimjongeren die maandag zijn opgepakt. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en bevestigt het federaal parket aan onze redactie. De speurders hielden de jongeren in Antwerpen, Brussel en Eupen al een tijd in de gaten, omdat ze in sneltempo geradicaliseerd zouden zijn.
Bart De Wever
© VRT

De federale gerechtelijke politie heeft maandagavond in totaal acht mensen, onder wie vier op de OCAD-lijst stonden, opgepakt die mogelijk betrokken zijn bij de voorbereidingen voor een terreuraanslag in ons land. De politie voerde vijf huiszoekingen uit, in Merksem, Borgerhout, Deurne, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen. Daarbij werden vijf verdachten opgepakt voor verhoor.

De speurders hielden de jongeren al een tijdje in de gaten omdat ze in sneltempo geradicaliseerd zouden zijn. Ze maakten niet alleen plannen om politiekantoren aan te vallen, mogelijk wilden ze ook N-VA-voorzitter Bart De Wever om het leven brengen.

Het hoofddoekenverbod in Antwerpen, waar het loketpersoneel geen zichtbare religieuze tekenen mag dragen, zou volgens de kranten een van de motieven zijn geweest om De Wever tot “doelwit” te maken van een terroristische moord. Zowel het federaal parket als de minister van Justitie wil deze informatie niet bevestigen.

Het parket bevestigt wel dat de Antwerpse tak van de terroristische groep mogelijk plannen maakte om De Wever te liquideren. "De naam van De Wever is in het Antwerpse onderzoek inderdaad gevallen", zegt Eric Van der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket. "Maar het is niet zo dat er al een dag en een uur was vastgelegd waarop de aanslag moest plaatsvinden. Zo concreet was het niet."

Lessen na de aanslagen van 22 maart

"Onze diensten hebben geen risico genomen. Vanaf er sprake was van geweld is er onmiddellijk ingegrepen", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "We hebben na de aanslagen van 2016 veel geleerd: er wordt veel informatie gedeeld en verdachte profielen worden nauw gevold op sociale media."

"We hebben met deze regering onze veiligheidsdiensten versterkt. Zo zijn we het aantal mensen bij de staatsveiligheid aan het verdubbelen. Zij volgen het internetgedrag van verdachten heel actief op. Als daar tekenen van geweld opduiken, bijvoorbeeld het aanschaffen van wapens, dan komt men er meteen tussen", sluit hij af. 

De Wever zelf was niet bereikbaar voor een reactie. "Dit is een gerechtelijke zaak waarover wij geen enkele commentaar kwijt kunnen", zegt zijn woordvoerder.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet