Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Bas Birker: "Ik ben wettelijk samenwonend, maar identificeer me als getrouwde man."

spotlight

do 8 sep. - 2:48

Bas Birker bezocht voor 't eerst een trouwfeest. De gedachte aan twee mensen die in de echt verbonden worden, roept bij hem enige rebellie op. 
Bas

Liefste landgenoten,

Ik moet zaterdag naar een trouw. Ik had natuurlijk ook ‘mag’ kunnen zeggen, maar dat suggereert een vrijwilligheid. Ik ben niet betrokken bij het bepalen van de datum, noch bij de locatie- of partnerkeuze. Het bruidspaar heeft beslist dat ik tot de exclusieve kring van 200 mensen behoor die geacht wordt eeuwige liefde kracht bij te zetten middels een goed gevulde envelop. 
Of ze vroegen vrouwlief, en ik moet dan blijkbaar mee. Dat kan natuurlijk ook.

Na 12 jaar in Vlaanderen wordt dit pas mijn eerste volledige trouwfeest. In mijn omgeving wordt zelden in de echt verbonden en als er wel gefeest wordt, moet ik meestal eerst werken. Er is maar één ding erger dan gedwongen worden de liefde te vieren, en dat is pas arriveren op het feest als iedereen al 4 uur zijn envelop eruit aan het drinken is.

Zelf ben ik niet getrouwd, al beschrijf ik mijn vrouw wel altijd als mijn vrouw. Dat is woke. Ik ben wettelijk samenwonend, maar ik identificeer me als getrouwde man. 
Maar echt in transitie gaan? Nee. De Peter Pan in mij vindt het leven een speeltuin waarbij je van hobbelpaard naar Tinkerbell moet kunnen springen en beloftes maken schuld. Om nog maar te zwijgen over GEloftes.  

Ik ga echt niet zeggen dat ik de rest van mijn leven samen zal blijven, ook al is dat nu toevallig het geval. Geef mij maar het concept wettelijk samenwonen. Daarvoor moesten we ook een handtekening zetten op het gemeentehuis, maar dan zonder misdadige beloftes over de toekomst. En belangrijker: geen getuigen.
De ambtenaar van de burgerlijke stand vroeg gewoon op dinsdagmiddag: ‘Dus jullie wonen op hetzelfde adres? Dan is dat nu genoteerd. U mag het huis kuisen.”

Na het constateren van huidige trouw, stond er niemand buiten het gemeentehuis om ons te feliciteren met het feit dat we bleven wonen waar we woonden. 
Nul medemensen moesten een nieuwe outfit kopen omdat er niks geschikts in de kast hing. 
Er was geen photobooth waarin uitgebluste koppels onder invloed van alcohol onwennig doen alsof ze, ondanks hun schulden en nageslacht met twijfelachtige herkomst, toch de juiste keuze hebben gemaakt. 

Mijn vrouw ging terug naar haar werk, en ik ging de rijst koken die niemand over ons had heen gesmeten. Prima dinsdag. 

Intussen kijk ik op de to-do lijst voor overmorgen. Outfit shoppen, oppas regelen, BOB bepalen, kaartje kopen, envelop vullen. Ik zal maar even naar de bank lopen. Want je wil het kersverse bruidspaar natuurlijk niet opzadelen met nóg meer schuld.
 

Bas Birker trekt op dit moment door Vlaanderen met try-outs voor zijn nieuwe show 'In Blijde Verwachting'. Vanaf oktober tourt hij door België en Nederland. Meer info vind je op zijn website.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet