Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Bas Birker: "Ik moest bewijzen dat ik oud genoeg was om alcoholvrij bier te kopen"

bas birker

wo 7 sep. - 3:39

Bas Birker maakt tegenwoordig gezonde keuzes. En een van die keuzes is wat vaker overschakelen op alcoholvrij bier. Als het tenminste mag van de zelfscankassa.   
Bas koopt alcoholvrij bier

 

Liefste landgenoten,

Vanwege het helingsproces in mijn rug moest ik van mijn neurochirurg stoppen met roken. Het probleem is dat ik een onbedwingbare drang om te roken krijg als ik ga drinken, en dus moest ik van mezelf stoppen met drinken. Ik begin alleen altijd te drinken als ik te veel nadenk en mijn manier om te stoppen met nadenken is beginnen met drinken. Ik ben geworden zoals mijn onderste vier ruggenwervels: ik zit een beetje vast.

Gelukkig bestaan er de geneugten van het alcoholvrije bier. Zo heb je toch het gevoel dat je jezelf wat gunt, maar dan zonder de desastreuze gevolgen. De helft van die zin was een leugen.

En dus stond ik gisteren met een sixpack Corona Cero aan de zelfscan van Delhaize. Voor u begint met steigeren, Belgisch-bier-belangenverenigingen en N-A-Nationalisten: we hebben in België inderdaad de beste bieren ter wereld, maar de alcoholvrije varianten zijn zoals alle voorstellen van Zuhal Demir. Ze hebben toch een nare bijsmaak.

Ik heb leren drinken in een Nederlands café met Corona en Heineken. En dus lust ik dat. Toen ik deze zomer Corona cero ontdekte, kon ik me niet onttrekken aan de conclusie dat dat precies smaakt zoals het échte Mexicaanse slootwater. Win-win-win. Wel bier, geen alcohol en toch nog 56 calorieën. Ik moet natuurlijk niet gezond én slank gaan worden. Moeders laat uw dochters buiten. Ik kan ze toch niet versieren, want ik heb niet gedronken.

Ik scande mijn cero cero cero cero cero cero. De kassa maakte een geluidje en toonde een pop-up. “Gelieve te bevestigen dat u ouder bent dan de wettelijke minimumleeftijd van 16 jaar.” Ik drukte op nee. Ik ben 43, maar dat hoeft dat 'machien' niet te weten als ik frisdrank koop. Het systeem vond van wel en zette zijn stoplicht in de ‘deze klant snapt na 4 jaar nog steeds niets van de zelfscan’-knipperlichtalarmstand.

Al snel kwam er hulp. “U moet ja drukken, meneer.” Ik vroeg waarom. Ik koop niets waarvoor ik juridisch gezien moet zijn aanbeland in een bepaalde levensfase. “Dat is het systeem. De kassa denkt dat u bier koopt,” sprak de hulpvaardige zelfscanbegeleidster. “Maar ik koop geen bier. Ik maak juist een gezonde keuze.”

“Precies,” sprak de kassaloze kassahulp, “en dus moeten we weten of u daar wel volwassen genoeg voor bent.”

Ik lachte zuur, drukte alsnog op ja, en zag hoe naast me vier tieners, zonder pop-ups, acht halve liters Monster energy en vier zakken chips kochten. Ik keek naar de zelfbedieningbedienster. Ze lachtte. “Die zijn duidelijk nog jong genoeg voor slechte levenskeuzes.”

 

Bas Birker trekt op dit moment door Vlaanderen met try-outs voor zijn nieuwe show 'In Blijde Verwachting'. Vanaf oktober tourt hij door België en Nederland. Meer info vind je op zijn website.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet