Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Bedrag aan achterstallige alimentatie is opgelopen tot 432 miljoen euro

wo 20 feb. - 6:57

Afgelopen jaar is het bedrag aan achterstallig onderhoudsgeld in België opgelopen tot 432 miljoen euro. Dat is ruim een een derde meer dan vijf jaar eerder. Het innen van alimentatie is én blijft een bijzonder moeilijke onderneming.
Bedrag aan achterstallige alimentatie is opgelopen tot 432 miljoen euro

DAVO, de Dienst voor Alimentatievorderingen, heeft vorig jaar bijna 30 miljoen euro aan alimentatie kunnen innen van onderhoudsplichtigen, dat is 22 procent meer dan in 2017. Maar dat bedrag is een peulschil in vergelijking met de nog achterstallige 432 miljoen euro aan alimentatiegeld, dat normaal gezien bij de onderhoudsgerechtigden had moeten terechtkomen. Boosheid, wraak of frustratie liggen vaak aan de basis van de weigering om onderhoudsgeld te betalen. "Maar het kan ook zijn dat de schuldenaar met andere schulden zit, of werkloos is", zegt woordvoeder Francis Adyns van de FOD Financiën.

Scheiden is lijden, ook financieel

Dat de bedragen bij de invorderingen in 2018 zijn gestegen, wekt de schijn dat de betrokken partij sneller geneigd is zijn of haar deel te betalen. Maar volgens Francis Adyns ligt het eerder aan de de manier van innen bij DAVO. De intake en de invordering gebeuren sinds afzonderlijk. Ook blijkt de inning via de fiscus, door eventuele fiscale teruggave, door te storten naar de ex-partner in plaats van naar de onderhoudsplichtige, een goede zaak.  Maar hoe dan ook, vlotte betalingen van alimentatie blijken weinig evident.

En toch kan de onderhoudsplichtige die weigert om alimentatie te betalen, worden vervolgd wegens het niet respecteren van de onderhoudsplicht. Elk jaar zijn er nog veroordelingen, al bij al redelijk beperkt tot een 150-tal per jaar. "Vaak probeert het parket de betaalweigeraar te overtuigen om toch maar de alimentatie te betalen", zegt Adyns.

DAVO kan de onderhoudsgerechtigde helpen bij het verkrijgen van alimentatie. Zo kan zij zelf een dwangbevel geven voor een gedwongen invordering en deze per aangetekend schrijven laten betekenen. Op die manier kan er beslag worden gelegd op onroerend goed en bij verkoop kan, met opbrengst, het verschuldige onderhoudsgeld worden betaald.

Maar toch blijkt een verzoek tot tussenkomst aan DAVO geen garantie dat de dossiers snel worden afgerond. Verre van zelfs;  in 2014 zijn er van de 3.692 dossiers amper 579 opgelost. Vorig jaar zijn er van de 3.762 dossiers, nog 2.968 gevallen waar een partner niet over de brug komt, of kan komen, met de alimentatie.

Beluister ook het gesprek met Liliane Versluys, advocate Familierecht:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet