Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De bende van Annemie

Begrafenisondernemer worden? “Het speelt in mijn achterhoofd”

wo 21 feb. - 0:29

Michaël Van Droogenbroeck is al jaren financieel expert bij de VRT. Maar in een ver verleden werkte hij bij een begrafenisondernemer. Hij is nog altijd gefascineerd door het beroep.
Michaël Van Droogenbroeck

“Werken bij een begrafenisondernemer sprak me als kind al aan” zegt Michaël Van Droogenbroeck in De Bende van Annemie. Het beroep heeft hem altijd al gefascineerd.

Het moment waarop zijn fascinatie begon, is hem altijd bijgebleven: “Toen onze overbuurvrouw overleed, ging ik met mijn ma naar de uitvaart. Ik was nog heel klein, maar ik was gefascineerd door de manier waarop die mensen te werk gingen: door hun subtiele en duidelijke, maar discrete aanwezigheid op een uitvaart.”

Veilige haven

Later ging Van Droogenbroeck ook echt een tijdje bij een begrafenisondernemer aan de slag.  Hij ondervond meteen dat er heel veel bij komt kijken: “Je bent een veilige haven in een periode van vijf à zes dagen, een baken voor de familie die totaal ontredderd is.  Je krijgt ook heel veel persoonlijke informatie van hen en bent hun gids. Het is een van de mooiste beroepen.”

"Ik heb nog tijd"

Toch werd hij journalist, en geen begrafenisondernemer. Er waren ook praktische bezwaren: je moet een startkapitaal hebben bijvoorbeeld.  “Het is een business als een andere, en de concurrentie heerst ook. Op het platteland wordt zo’n zaak ook vaak van vader op zoon overgedragen.”

“Ik ben het nóg niet geworden” voegt Van Droogenbroeck tot slot nog toe. “Afscheidsrituelen zijn heel mooie rituelen, ze worden ook persoonlijker. Ik twijfel er nog altijd aan om het misschien ooit te doen. Het speelt in mijn achterhoofd. Maar ik heb nog tijd.”

Michaël Van Droogenbroeck sprak in de uitzending ook over ‘De eenzame uitvaart’: een literair en sociaal project waarbij dichters eenzaam gestorvenen begeleiden naar hun laatste rustplaats. Meer informatie vind je op www.eenzameuitvaart.be

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet