Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

"Bekamp slaapprobleem met langer op te blijven"

vr 17 mrt. - 6:07

Een op de drie Belgen kampt met een slaapprobleem en tien procent van alle Belgen heeft chronische slaapproblemen. "Ik ben niet tegen slaappillen, maar dat is geen langdurige oplossing en het werkt verslavend. Heel veel problemen kunnen worden verholpen als je langer op blijft. De duur van je slaap zal dan verkorten, maar de kwaliteit is veel beter", zegt Annelies Smolders in "Van Gils & Gasten".
"Bekamp slaapprobleem met langer op te blijven"

Lieven Van Gils heeft in "Van Gils & Gasten" schrijfster en slechtslaapster Lize Spit en slaapexperte Annelies Smolders over de vloer gekregen aan de vooravond van wereldslaapdag op vrijdag 17 maart.

De schrijfster van "Het smelt" kampt al jaren met slaapproblemen. Die worden vooral veroorzaakt door in periodes 's nachts te werken. Op die manier wordt haar bioritme ontregeld. "Ik heb ook dikwijls stress om in slaap te raken, waardoor ik urenlang wakker blijf liggen", aldus Lize Spit.

"Zowel inslapen als doorslapen is een probleem. Ik kan me niet herinneren wanneer ik nog eens zeven uur aan een stuk heb geslapen. Kamillethee en meditatiemuziek helpen niet als ik in een slechte periode zit."

Een op de drie Belgen heeft een slaapprobleem

Annelies Smolders behandelt al jaren mensen met slaapproblemen. De slaapexperte studeerde psychologie, neuropsychologie en psychoanalyse, maar werd tijdens haar opleiding niets wijzer over slaapproblemen. "Ik ben slaapexperte geworden door zelfstudie. Ik ben zelf op zoek gegaan naar informatie omdat ik zelf slaapproblemen had. Ik heb me er ook in verdiept omdat ik merkte dat ik patiënten met een depressie of een burnout niet kon helpen, zo lang ze kampten met slaapproblemen." De slaapexperte voegt eraan toe dat een op de drie Belgen kampen met acute slaapproblemen. Tien procent heeft chronische slaapproblemen. "Dat is een heel hoog cijfer", klinkt het.

"Start to sleep" in zes weken

De slaapexperte geeft in haar boek "Start to sleep" de lezer tips om in een periode van zes weken de slaapproblemen aan te pakken.  "Mijn eerste tip is, blijf zo lang mogelijk op. Je moet niet naar de duur  van slaap kijken, maar naar de kwaliteit. Veel slechte slapers brengen lange tijd in bed door, maar het is beter om op te staan wanneer je wakker wordt in bed. Als je lang op blijft en kort slaapt, dan is de kwaliteit van je slaap veel beter." Annelies Smolders vergelijkt slaap met een elastiekje. "Wanneer je het uit elkaar trekt, dan wordt het langer en veel dunner. Als je flink trekt, dan breekt het. Zo werkt het met slaap ook."

"Jetlag zonder de reis"

"Als trucjes als kamillethee of meditatiemuziek goed zouden helpen, dan zou ik geen werk hebben. Eigenlijk is een slaapprobleem heel vaak een ontregeling van het bioritme. Lize heeft ’s nachts heel veel geschreven. Normaal moet je dan slapen. In plaats van de dag af te bouwen, ben je die gaan opbouwen. Na verloop van tijd denkt je brein dat dat het is. Je verschuift het hele ritme. Eigenlijk heb je een jetlag zonder de reis." "Als je wakker wordt in het midden van de nacht, dan moet je opstaan. Anders gaat je hoofd zich volgieten met gedachten en je gaat piekeren. Je gaat je brein trainen in slapeloosheid. Je wordt na verloop van tijd wakker tijdens de slaap omdat je brein denkt dat wakker zijn bij slaap hoort." De slaapexperte raadt de mensen aan om dan ontspannende dingen te doen als lezen of televisie kijken. "Als je met een tablet of een computer werkt, word je geconfronteerd met blauw licht en moet je het scherm of het klavier bedienen, waardoor je brein opnieuw geactiveerd wordt."

"Schaapjes tellen is een goede tip", geeft Annelies Smolders nog mee. "Je gedachtengang wordt gericht op een punt en dan word je rustig. In de plaats van te piekeren over allerhande dingen in je hoofd."

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet