Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Belg, gepensioneerd en vrijgesteld van belastingen: leven als God in Portugal

ma 29 jul. - 16:29

Alsmaar meer gepensioneerde Europeanen trekken naar Portugal om er te genieten van hun zorgeloze oude dag. Met dank aan een maatregel van de Portugese regering waardoor EU-onderdanen weinig of geen belastingen op hun pensioen hoeven te betalen.
Portugese gevels

Wat dacht  je van een villa met 3 slaapkamers en 2 badkamers aan de Portugese Zilverkust, voor een zacht prijsje? De nieuwe trend is je pensioen doorbrengen in Portugal: veel zon, lekker eten, goedkoper vastgoed en weinig of geen belasting betalen. Het doet je dromen als gepensioneerde met een gespekte spaarpot.

"Je betaalt een heel klein beetje belastingen", zegt correspondent José Da Silva in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Dat betekent dat veel Noord-Europeanen heel graag naar Portugal komen." Hoezo dan? "Er is een verdrag afgesloten dat bepaalt dat je nauwelijks of geen belastingen betaalt als je officieel naar Portugal verhuist."

De Portugese regering heeft die maatregel genomen om gefortuneerde gepensioneerden naar Portugal te halen. "Ze betalen weliswaar geen belastingen, maar ze kopen huizen, ze gaan uit eten, ze kopen een auto, ..." Het gevolg is dat veel Europeanen naar het zuiden zijn afgezakt, tot nu toe vooral naar de Algarve, Lissabon en Porto.

"Het grote nadeel voor veel Portugezen is dat de huizenprijzen daardoor heel erg zijn gestegen", legt Da Silva uit. Maar er is meer: veel Portugezen voelen zich gediscrimineerd. "Portugezen betalen wel belastingen op hun pensioen, zoals Belgen die in België blijven wonen. (...) De Portugezen klagen dat ze sowieso al een lager pensioen hebben en daar nog eens belastingen op moeten betalen, terwijl die rijke buitenlanders dat niet hoeven te doen."

De Portugese pensioenmaatregel geldt voor de meeste EU-onderdanen, ook voor de Britten. Zo heeft Portugal een van de grootste gemeenschappen van in het Verenigd Koninkrijk geboren Britten buiten het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederlanders is het land minder aantrekkelijk, want de Nederlandse staat blijft belastingen innen op je pensioen.

"Het is mode om naar Portugal te komen", zegt José Da Silva. Dat het land relatief goedkoop is, blijkt niet de enige verklaring. "Portugal is een heel veilig land", zegt hij. Muziek in de oren van bejaarden die zich hier onveilig voelen?

Beluister hieronder het gesprek met José Da Silva in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet