Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Belgian Music Fund: nieuw fonds voor Belgische muzikanten, in coronatijden en erna

di 23 jun. - 6:24

Goed nieuws voor de muziekscene, want vandaag lanceren muzikantengildes GALM en FACIR samen met Sabam en PlayRight+ het Belgian Music Fund, een nieuw fonds voor en door Belgische muzikanten. Belgian Music Fund is een relancefonds waar artiesten van alle genres die ons land rijk is, aanspraak op kunnen maken. Muzikant Tom Kestens licht de plannen toe in ‘De Ochtend’.
Tom Kestens

“Het is een fonds voor en door muzikanten” vertelt muzikant en voorzitter van GALM Tom Kestens in ‘De Ochtend’. “Het gaat projectoproepen doen waar muzikanten kunnen op intekenen, vooral in de creatiefase (repeteren, songwriten, opnemen,…). Eigenlijk al het onzichtbare muzikale werk waar veel tijd en zweet in kruipt.”

Waarom is daar een fonds voor nodig? “Muziek heeft heel veel mensen door corona geholpen” zegt Kestens. “En tijdens deze crisis kregen we heel vaak het aanbod van bedrijven, van fans, maar ook van genereuze artiesten die wilden helpen: ze wilden middelen pompen in de muziek. Maar er was nog geen fonds waar ze hun geld in konden investeren.”

“Ik weet hoeveel mensen er zijn die dat echt nodig hebben”

“Het is niet bedoeld voor de grootverdieners in de muziekwereld” zegt Kestens. “Op een gegeven moment heb je dat echt niet meer nodig en kan je perfect met eigen middelen en je eigen bedrijf verder. Maar het is wel voor muzikanten die anders in hun eigen spaarcenten zouden moeten gaan beginnen zoeken, om een studio te boeken, en hun muzikanten te betalen om te komen repeteren. Ik weet hoeveel mensen er zijn die dat echt nodig hebben. Af en toe zie je wel eens iemand doorbreken, en dan zal hij/zij dat niet meer nodig hebben.” Maar ook voor mensen die zichzelf willen heruitvinden, en een nieuw project van nul willen starten, zijn deze middelen handig.

"We zijn het te lang gewoon geweest om het met nul euro aan te pakken."  Er zijn natuurlijk wel subsidies, maar muzikanten zijn niet echt subsidievreters, zegt Kestens. “Het is ook niet de bedoeling dat het Belgian Music Fund gebruik gaat maken van subsidies. Subsidies zijn er om te subsidiëren, en wij zijn er gewoon om die extra injectie te geven.”

Het initiatief komt van Sabam For Culture, PlayRight+, de Vlaamse muzikantengilde GALM en de Franstalige muzikantengilde FACIR.  Het is de allereerste keer dat die vier partners structureel samenwerken. Het fonds wordt opgezet binnen de Koning Boudewijnstichting, want ook heel wat genereuze artiesten en fans zijn bereid om via dit fonds artiesten in ons land financieel te steunen.

Meer informatie vind je op www.belgianmusicfund.be

Bekijk het gesprek met Tom Kestens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet