Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"België heeft geluk gehad! Kampioenengeluk?"

do 23 jun. - 13:54

Peter Vandenbempt zag gisteren dat het de Rode Duivels veel moeite kostte om Zweden te verslaan. Wat is zijn analyse en hoe wikt hij de kansen van de Belgen? "Alles minder dan de halve finale betekent gefaald."
Foto © Belga Image

"Zou niet aan een zijden draadje mogen gehangen hebben."

Ik vind dat we alles bij elkaar te veel hebben moeten zwoegen en zweten tegen Zweden. Dat was anders dan we misschien verwacht hadden van de Rode Duivels na die hoopgevende prestatie tegen Ierland.

Maar Zweden was natuurlijk een veel sterkere tegenstander. Die speelden ook ridder of mis. Ze gooiden alles in de strijd, omdat ze moesten winnen. Dan heeft België het toch te weinig onder controle gehad, zeker in de tweede helft. Op basis van het klasseverschil had het makkelijker moeten kunnen gaan.

België heeft geluk gehad.

Ik las in de krant "kampioenengeluk" en dat zou kunnen. Want niemand kan echt zeggen waarom dat doelpunt van Ibrahimovic begin tweede helft werd afgekeurd. Enfin, we kunnen het wel zeggen: voor zogezegd gevaarlijk spel van Berg, maar dat was het helemaal niet. Het was een onterecht afgekeurde goal.

En dat doelpunt van Nainggolan valt dus zo ongeveer op hetzelfde moment als dat waarop de Ieren scoren tegen Italië en dus op voorsprong staan. Nauwelijks anderhalve minuut voordien haalde De Bruyne een bal van de lijn. Anders sta je misschien 1-0 achter, scoren de Ieren en ben je op dat moment gewoon vierde en uitgeschakeld.

Het discours achteraf is natuurlijk dat van de ploeg, trainer en spelers die gewonnen hebben, maar rond minuut 83-84-85 heeft het toch aan een zijden draadje gehangen. En dat zou niet mogen.

Zweden - Ierland op 22 juni

Zweden - Ierland op 22 juni

"Ibrahimovic moest wegblijven van 16, maar hij stond er heel de tijd in."

Maar laat mij eerst zeggen dat ik het een zeer aantrekkelijke wedstrijd vond. Om commentaar bij te geven en ook om naar te kijken, denk ik. Het was boeiend.

Maar dus met een aantal problemen in het Belgische spel. Ze hadden niet voor het eerst dit toernooi problemen met de lopende mensen die van de flanken naar binnen kwamen en een beetje in de rug kruipen van Witsel en Nainggolan.

Die werden te weinig opgepikt en zo zat er te vaak te veel druk op de rechthoek van de Rode Duivels. Wilmots had vooraf gezegd dat hij Zlatan zo ver mogelijk van het strafschopgebied wou houden, hij heeft er eigenlijk de hele tijd bijna ingezeten. Maar hij had geen geweldige dag en de man naast hem, Berg, is niet van hetzelfde niveau.

De eerste helft hadden de Belgen wel nog controle, vond ik, maar de slappe start na de rust is onverklaarbaar. En je ontsnapt daar dus, omdat dat doelpunt wordt afgekeurd. Anders heb je toch een probleem.

Offensief waren er ongelooflijk veel mogelijkheden, anders dan tegen Italië en Ierland waren er nu zeeën van ruimte om te counteren, wat ze zo graag deden. De Bruyne en Hazard deden het zeer goed in de eerste helft, maar met de voorzetten van De Bruyne werd veel te weinig gedaan.

Er was weinig présence in de zestien, wat wel het grote pluspunt was tegen Ierland.

Ik vond ook dat Meunier, die terecht veel lof kreeg tegen Ierland, tegen Zweden af en toe defensief in de problemen zat. En dan speel je toch maar tegen een zekere Larsson en niet tegen - ik zeg maar wat - Payet, Silva of Perisic. Wat dat betreft, moeten de Rode Duivels toch alweer aan de slag met deze wedstrijd ondanks de tevredenheid over de overwinning.

Quote Peter Vandenbempt

Quote Peter Vandenbempt

In de 1/8e finale wacht nu Hongarije, in de kwartfinale Noord-Ierland of Wales. Ik ben het ermee eens dat het een unieke kans is voor deze generatie.

Je kan toch niet ontkennen dat zo ongeveer alle sterke ploegen aan de andere kant van de tabel zitten. De topfavorieten voor dit EK zijn toch Frankrijk, Spanje, Duitsland, neem er Engeland nog bij. Die kan je ten vroegste tegenkomen in de finale.

Ik zou wel niet zeggen dat de weg naar de finale nu openligt, maar wel naar de halve finale.

Want daar kom je dan toch in principe tegen Kroatië of Portugal. Die zou ik toch niet onderschatten, zeker de Kroaten niet.

Maar als je tegen Hongarije mag voetballen... Ik hoor nu dat ze bijna Portugal hebben uitgeschakeld. Ik weet niet of die mensen naar de wedstrijd hebben gekeken. Ze hebben vooral heel veel geluk gehad en twee keer gescoord met een afgeweken bal.

Daarna speel je tegen Wales of Noord-Ierland. Dus als je met dit talent dan niet de halve finales speelt, dan heb je jammerlijk gefaald. Dat is gewoon de conclusie.

Er waren tegen Zweden ondanks dat het bijzonder moeilijk is geweest wel wat tekenen van hoop: De Bruyne wordt elke wedstrijd beter, de eerste helft van Hazard was zijn beste op dit toernooi, Courtois staat er weer als een huis. Wat dat betreft kunnen de Belgen nog groeien.

 

Bron: Sporza.be

Interessant artikel? Lees dan zeker deze artikels ook eens:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet