Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"België heeft verplichtingen tegenover kinderen van Belgische Syriëstrijders"

ma 28 mei - 9:58

De Belgische overheid heeft een aantal verplichtingen om de kinderen van Belgische Syriëstrijders te beschermen tegen geweld en tegen verwaarlozing. Dat zegt hoogleraar Wendy De Bondt, docent strafrecht en rechten van het kind aan de UGent in "De Wereld Vandaag".
De twee vrouwen die de klacht hebben ingediend hebben al laten weten dat ze er vrede mee hebben dat hun kinderen terug zouden komen naar België en zij niet, zegt Wendy De Bondt

Je kan er niet omheen dat de kinderen van de twee vrouwen die een klacht hebben ingediend tegen de Belgische staat zich in een zeer verontrustende situatie bevinden. Dat maakt dat er verplichtingen zijn die België moet nakomen", zegt Wendy De Bondt.

"België is partij bij het Internationaal verdrag voor de rechten van het kind. In een eerste algemene bepaling stelt dat verdrag dat een staat de plicht heeft om kinderen te beschermen tegen geweld en verwaarlozing, ook als het gaat om situaties waarbij de ouders de moeilijke situatie veroorzaakt hebben", zegt De Bondt. "Dat is een algemene bepaling die hier al voldoende zou kunnen zijn."
Er zijn ook twee bepalingen die specifiek gaan over kinderen in gewapende conflicten. "Ook hier is duidelijk bepaald dat een staat de plicht heeft om die kinderen te beschermen en te verzorgen en al het mogelijke te doen om de nadelige gevolgen van het gewapend conflict zo min mogelijk te maken", zegt De Bondt.

Ouders

Om hoeveel kinderen van Syriëstrijders het gaat is niet helemaal duidelijk, maar naar schatting zijn het er 145, verspreid over verschillende landen. Drie vierden van hen zijn kinderen onder zes jaar. Die leeftijd is juridisch niet belangrijk, maar in de publieke opinie wel. "Het is natuurlijk dat je in de eerste plaats denkt aan het veiligheidsrisico, maar dat moet je misschien met een korreltje zout nemen. Je kan er niet omheen dat het gaat om kinderen die zich in een verontrustende situatie bevinden waar ze zelf niet voor gekozen hebben." 

Als de rechter zou oordelen dat de kinderen teruggehaald moeten worden, wil dat niet automatisch zeggen dat de ouders moeten meekomen. "Het uitgangspunt is dat je altijd moet oordelen in het belang van het kind, maar in deze situatie kan je er niet om heen dat de ouders vaak mee verantwoordelijk zijn voor de precaire situatie waarin die kinderen zich bevinden en is het absoluut geen beletsel om die kinderen zonder de ouders terug te brengen", zegt De Bondt. "Je kan de ouders trouwens niet verplichten om mee te komen. De twee vrouwen die de klacht hebben ingediend hebben al laten weten dat ze er vrede mee hebben dat hun kinderen terug zouden komen naar België en zij niet."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet