Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"België heeft zich belachelijk gemaakt op de klimaattop"

zo 16 dec. - 8:34

De klimaattop in Katowice in Polen is afgelopen. De NGO Greenpeace is ontgoocheld met het resultaat.
H

De internationale gemeenschap keurde in Polen regelgeving goed om het klimaatakkoord van Parijs uit te voeren. Voor Greenpeace is het allemaal te weinig. “We hebben in Europa een hete zomer gehad. De gevolgen van de klimaatverandering zijn al tastbaar. We hebben niet veel tijd meer.”

Joeri Thijs van Greenpeace spreekt van een klimaattop "zonder beloftes voor onze kinderen" en van "schuldig collectief verzuim". “Dit klimaatakkoord is niet ambitieus genoeg. We weten welke oplossingen nodig zijn, maar de belangen van de grote vervuilende bedrijven wegen zwaar door. Ze kijken naar kortetermijnopbrengsten.”

België

De NGO zegt dat ook België een "verpletterende historische verantwoordelijkheid" draagt, samen met andere landen die iedere vooruitgang blokkeren. "Het is een schande dat België weigerde zich te scharen achter een brede coalitie van landen die sterkere klimaatplannen willen", zegt Thys. “We staan aan de foute kant van de geschiedenis.”

"Het verschil tussen wat bepaalde ministers voor de camera verklaren en hun daden is nu pijnlijk zichtbaar. Het heeft geen zin meer dat ze naar een klimaattop gaan. Hun onverantwoorde gedrag is een kaakslag voor de Belgische burgers die massaal en nadrukkelijk klimaatactie van de politiek verwachten."

Herbeluister het interview met Joeri Thijs

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet