Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Belgische en Europese kankerpatiënten betalen hoge bedragen voor niet-erkende behandelingen in het buitenland

ma 7 okt. - 10:00

Verschillende kankerpatiënten uit België en Europa betalen grote sommen geld voor niet-erkende behandelingen in het buitenland. Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd samen met Spaanse, Oostenrijkse en Duitse journalisten. Het bedrijf Immucura beweert dat het via een injectie het immuunsysteem kan activeren om kankercellen aan te vallen. Kostprijs? Tussen de 40.000 en 80.000 euro.
Chemotherapie
© Adobe Stock

Het Belgische Antikankerfonds, dat ­onafhankelijk onderzoek voert naar ­nieuwe behandelingen, benaderde De Tijd vorig jaar als klokkenluider omdat het steeds meer vragen krijgt over "privéklinieken" die reclame maken voor wondermiddelen tegen kanker en die daarmee miljoenen verdienen.  

Het bedrijf waar het om draait, is Immucura. Het pakt uit met stevige beweringen, van verbluffende kansen op overleving tot "resultaten" die 3 tot 5 keer beter zouden zijn dan die van de kanker­behandelingen zoals we die nu kennen. Volgens het bedrijf zou zijn therapie ook aansluiten bij traditionele kankerbehandelingen. Maar volgens oncologen zijn die beweringen niet te controleren en lijken ze erg ongeloofwaardig. De patiënten zelf krijgen ook alleen vage informatie. 

Wat is Immucura?

Immucura is bijna 10 jaar geleden in Marbella (Spanje) opgericht door de Duitse Johannes Ernst Schumacher. Hij is zelf geen arts of farmaceutisch wetenschapper.

Het bedrijf werkt met onlineconsultaties, met ­artsen en partnerklinieken in Europese ­landen en met rondreizende verpleegsters die bij patiënten thuis komen.

Bij hun niet-erkende therapie wordt bloed getrokken van patiënten, waarna de dendritische cellen (witte bloedcellen) eruit geïsoleerd worden. Vervolgens worden die gemanipuleerd en toegediend als een vaccin dat het immuunsysteem zou aan­wakkeren om zelf kankercellen te doden.

Immucura geeft geen ­details over zijn behandeling. Het publiceert ook niet in de bekende vakbladen. Ook de naam van het laboratorium waar de vaccins worden gemaakt, houdt het bedrijf geheim.

Niet zonder gevaar

Het Antikankerfonds benadrukt dat het niet zonder gevaar is dat patiënten hun heil zoeken in dergelijke "behandelingen". Vaak zijn die patiënten ook mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die elke laatste strohalm willen vastgrijpen. 

Een groot risico is dat mensen deze behandeling kiezen in plaats van een bewezen behandeling

— Gabry Kuijten, directeur patiënteninformatie Antikankerfonds

"Het gaat om een therapie die effectief een wetenschappelijke basis heeft en die veel onderzocht wordt op dit moment, maar tot op heden is er geen enkele van die therapiëen goedgekeurd voor de behandeling van eender welke kanker", zegt Gabry Kuijten, arts en directeur patiënteninformatie van het Antikankerfonds. "Er is een wetenschappelijke grondslag voor de behandeling maar die is absoluut niet geregistreerd of goedgekeurd in eender welk land in Europa op dit moment." 

"Er zijn altijd gevaren en bijwerkingen verbonden aan vrijwel alle behandelingen, ook wanneer het niet om kanker gaat, zeker als je het immuunsysteem gaat activeren. Er zijn ook aanwijzingen dat soms de kankercellen juist sneller gaan groeien bij zo'n behandeling. En een ander groot risico is dat mensen deze behandeling kiezen in plaats van een bewezen behandeling." 

Weinig transparantie

Ook na het onderzoek van De Tijd, El País, ZDF en Der Standard is er nog steeds heel weinig transparantie en informatie over de behandelingen. "Het is moeilijk om te weten wat er nu toegediend wordt aan die patiënten", zegt Kuijten. "Het lijkt erop dat de toediening van de medicatie wel door artsen gebeurt, maar wij weten dat niet 100% zeker. Er werken heel veel mensen met een marketing-, communicatie- of sales-achtergrond. Wij hebben al aan patiënten gesuggereerd om hen een aantal specifieke vragen te stellen. De antwoorden die ze kregen, waren absoluut niet wetenschappelijk onderbouwd." 

Wij hopen dat er toch instanties gaan opstaan die dit verder gaan onderzoeken

— Gabry Kuijten, directeur patiënteninformatie Antikankerfonds

Het Antikankerfonds hoopt dan ook dat de autoriteiten deze bedrijven zullen aanpakken. "Maar dat blijkt heel moeilijk te zijn", zegt Kuijten. 

"De Europese autoriteiten hebben blijkbaar geen afdeling die zich hier mee bezighoudt, het bedrijf verplaatst zich ook steeds. Het lijkt dus heel moeilijk om er grip op te krijgen. In Duitsland zijn er ook wetten die het mogelijk maken om onder zeer specifieke condities experimentele therapie te geven en daar wordt misbruik van gemaakt. Zolang er ook geen klachten komen, maakt dat het natuurlijk lastiger. Wij hopen wel dat er toch instanties gaan opstaan die dit verder gaan onderzoeken en gaan bekijken of er ook juridische actie ondernomen moet worden."  

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet