Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Belgodyssee 2021: Op zoek naar veerkracht in de sport: hoe weerbaar zijn atleten?

zo 21 nov. - 6:00

Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Dit jaar is het thema ‘Veerkracht’. Deze week maken we in ‘De Ochtend’ kennis met Charles Gadeyne en Gordon De Winter.
Charles Gadeyne en Gordon De Winter

“Vier maanden geleden begaf mijn knie het op training tijdens een onschuldige torsiebeweging. Mijn meniscus, laterale band en kruisband scheurden alle drie doormidden.” Aan het woord is Thibaut Demasure, speler bij de Americanfootballploeg Izegem Tribes. Hij gaat door een lange revalidatie die gemiddeld zes maanden duurt. “Maar ik heb direct de knop omgedraaid, ik ga er vol voor.”

Thibaut is niet alleen met zijn verhaal. Veel sporters maken het minstens één keer mee in hun carrière: een zware blessure die hen maanden of zelfs jaren aan de zijlijn nagelt. Hoe kruipen ze uit zo’n dal en waar vinden ze de veerkracht om hun revalidatie positief te omhelzen? Mijn partner Gordon De Winter en ik trokken de sportwereld in, op zoek naar antwoorden. Maar veerkracht is niet eigen aan sport alleen en kan een voorbeeld zijn voor iedereen die uit een dal moet klauteren.

Positiviteit

“Voor mij is veerkracht enerzijds mentaal flexibel zijn om het oorspronkelijke plan aan te passen, maar anderzijds ook sterker terugkomen.” Dat zegt Tara Kuklis, sportpsychologe in dienst van onder andere voetbalclub Oud-Heverlee Leuven. “Ik denk dat veerkracht iets heel kenmerkend is voor sporters, omdat dat iets is dat zij op enorm veel momenten in hun carrière nodig hebben.”

Doorheen onze research en interviews merkten Gordon en ik vooral positiviteit op bij sporters, de veerkracht die we zochten. Ze zagen altijd het goede van hun zware blessure of tegenslag. “Ik ken mijn lichaam beter”, “ik heb meer tijd voor familie en vrienden, relaties die ik ook sterker waardeer” of “Ik besef weer waarom ik gepassioneerd ben door mijn sport” hebben we meermaals gehoord. We hopen dat in onze reportage deze positiviteit en veerkracht aanstekelijk werkt voor u, de luisteraar.

Charles Gadeyne

Beluister de reportage van Charles Gadeyne en Gordon De Winter in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bekijk de foto's

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet