Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

Ben ik een slechte ouder?

do 24 jan. - 9:20

“Nachtouders” is de nieuwe roman van Saskia De Coster. Daarin vertelt ze het verhaal van het hobbelige maar ook wonderlijke pad van een ouder. Maar #nachtouders is ook de campagne die de schrijfster bedacht om ouders aan te moedigen te getuigen over twijfels rond het ouderschap. Want die heeft elke ouder. Daarover gaat De Wereld van Sofie vandaag. Vragen, twijfels, mea culpa’s over het ouderschap? Stuur ze naar dewereldvansofie@radio.be en we leggen ze voor aan een expert.
Nachtouders

In hoeverre kampt Saskia De Coster als mama ook zelf met twijfels over het ouderschap? In hoeverre valt ze samen met het hoofdpersonage in het boek dat zegt “geen greintje ouderschap” in zich te hebben, en dat vaak het gevoel heeft aan de kant te staan in plaats van in het zwembad van het ouderschap gesprongen te zijn.

Waar we ons in De Wereld van Sofie altijd graag aan laven, zijn historische verhalen ter relativering. Max Vryens bewijst dat het altijd erger kan qua slechte pedagogische aanpak aan de hand van onder andere het verhaal van vader en moeder Piersthoff wier dochter Charlotte 100 km verder bij haar grootouders moest geraken.

Wat als je als kind vindt dat een van je ouders er te weinig was, of niet de beste ouder was? Muzikant Björn Eriksson getuigt bij reporter Ward Bogaert over zijn vader die naar eigen zeggen totaal niet klaar was voor het vaderschap. Hoe kijkt Björn, ondertussen zelf vader, terug op de band of het gebrek er aan die hij met zijn vader had? Hoe ervaart Björn ondertussen zelf het vaderschap?

Het is een van de voorbeelden die we graag voorleggen aan gezinspsychologe Nina Mouton. Ze brengt de geruststellende boodschap dat er niet zoiets bestaat als de alwetende ouder. Maar hopelijk kan ze ook enkele bruikbare inzichten meegeven als we weer eens met de handen in het haar zitten of schuldgevoelens hebben over onze aanpak als ouder.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet