Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Ben jij wel 100% hetero?

di 17 mei - 7:08

Vroeger was alles eenvoudiger. Mannen vielen op vrouwen en vrouwen vielen op mannen. Of zo leek het toch te zijn. Ondertussen weten we wel beter, maar is het niet allemaal zwart-wit. Uroloog Piet Hoebeke (UGent) vertelt ons in een nieuw college van de Universiteit van Vlaanderen over de grijze zone tussen man en vrouw of tussen homo en hetero, en laat zien hoe je je eigen seksuele identiteit kan beschrijven.
Universiteit van Vlaanderen

Homoseksualiteit, heteroseksualiteit, biseksualiteit, aseksualiteit, panseksualiteit, transgender, dragqueen, enzovoort. Het zijn allemaal seksuele identiteiten die soms moeilijk te vatten zijn. Uroloog Piet Hoebeke komt met de oplossing: de genderblender die orde in wanorde moet scheppen. “Naast de gekende LGBTQIA+ bestaan er nog andere variaties die we dankzij de genderblender kunnen voorstellen”, vertelt Hoebeke. 

Mengpaneel

De term LGBTQIA+ is een acronyme die orde in de wanorde van de seksuele identiteit van de mens moet scheppen. “De term staat voor Lesbian (lesbisch), Gay (homoseksueel), Bisexual (biseksueel), Trans (transseksueel), Queer (genderexpressie), Intersex (biologische variatie van het geslacht), Asexual (asexueel) + alle andere seksuele oriëntaties, genders en geslachten die niet onder de andere letters vallen. Het is die + die het net zo interessant maakt, want de term is dus niet sterk genoeg om alle seksuele identiteiten te omkaderen. De genderblender is een manier om dit wel te doen”, aldus Hoebeke. “Op dit ‘mengpaneel’ kunnen alle identiteiten gevormd worden doordat we kunnen schuiven in geslacht, genderidentiteit, genderexpressie, seksuele voorkeur en seksuele interesse.”

Als we als embryo in de baarmoeder zitten, beginnen we allemaal op dezelfde manier op het mengpaneel. Het is pas later dat het proces ontstaat waar onze identiteit kan veranderen. De eerste 10 weken dat we ontwikkelen, hebben we allemaal de bouwstenen van beide geslachtsorganen. Eens de geslachtsorganen gevormd zijn, wordt onze identiteit voor een deel bepaald. Daarnaast wordt onze identiteit ook bepaald door ons brein. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand met mannelijke geslachtsorganen een vrouwelijk brein ontwikkelt. Of dat iemand zich hersengewijs niet mannelijk noch vrouwelijk voelt, wat we non-binair noemen. Deze zaken worden dus biologisch bepaald. Andere zaken, zoals genderexpressie, worden dan weer socio-cultureel bepaald. De manier waarop we ons kleden of hoe we ons gedragen is bijvoorbeeld sterk bepaald door onze opvoeding en waar we opgegroeid zijn.

We moeten aanvaarden dat deze variatie van seksuele identiteit bestaat en dat die eigenlijk niet problematisch kan zijn

Door rekening te houden met al deze expressies en identiteiten, kunnen we door middel van de genderblender aantonen waar iemand zich in het spectrum bevindt. Onze seksuele identiteit is daardoor bijzonder gevarieerd en kan bij iedereen verschillend zijn zoals een vingerafdruk. “Wat wel anders is dan bij een vingerafdruk, is dat onze identiteit in de loop van je leven kan veranderen. Iemand die eerst heteroseksuele relaties heeft, kan later in zijn leven veranderen en de voorkeur geven aan homoseksuele relaties. We moeten aanvaarden dat deze variatie van seksuele identiteit bestaat en dat die eigenlijk niet problematisch kan zijn. Je bent wie je bent en ik hoop dat je mag zijn wie je bent in alle vrijheid.”, besluit Hoebeke.  

Bekijk het college van Uroloog Piet Hoebeke in de Universiteit van Vlaanderen:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet