Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Berchem wil met fonteinen lawaai van auto's verdoezelen: hoe kan je geluid met geluid bestrijden?

wo 20 sep. - 10:00

Het Antwerps district Berchem wil fonteingeluiden inzetten om de beleving van het Brilschanspark te verbeteren. Het park wordt de komende maanden volledig vernieuwd en nieuwe fonteinen moeten ervoor zorgen dat bezoekers minder horen van de auto's op de nabijgelegen Singel. Maar geluid bestrijden met geluid, hoe werkt dat?
Fontein
© Geraldine Dukes (Unsplash)

Vanaf oktober wordt het Brilschanspark in Berchem vernieuwd en daarbij is ook heel veel aandacht voor geluidsbeleving. "In het park hoor je heel duidelijk de auto's in de buurt, wat heel jammer is", zegt districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA). "Nu is de uitgelezen kans om daar iets aan te doen."

Luistersessies

Om het meest ideale "fonteingeluid" te vinden, organiseert Berchem in samenwerking met experten van Universiteit Gent, Aifoon vzw en Stad Antwerpen luistersessies. Vooraf werden een zestal types fonteinen (uit andere Antwerpse parken) opgenomen. "Daar zullen experten en buurtbewoners naar luisteren", zegt Van der Planken. "De buurtbewoners mogen dan de fontein aanduiden die volgens hen het beste het omgevingsgeluid camoufleert."

Hoe werkt 'soundscaping'?

Geluid met geluid bestrijden, dat heet "soundscaping". "We houden ons bij soundscaping niet zozeer bezig met ongewenst geluid, maar wel met het beperken van de intensiteit van ongewenste geluiden", legt onderzoeker en professor omgevingsgeluid Timothy Van Renterghem (UGent) uit. "We verleggen onze focus daarbij naar gewenste of aangename geluiden, die we dan proberen te versterken of toe te voegen."

"Bij het experiment met de fonteinen zijn er twee mechanismes die optreden en leiden tot het maskeren van dat storend omgevingsgeluid. Enerzijds heb je "energetisch maskeren".

Wanneer twee geluiden in zowat dezelfde frequentie aanwezig zijn, dan treedt er een competitie op tussen die twee om als eerste een zenuwcel te activeren en richting de hersenen te sturen. Anderzijds treedt ook het "informationeel maskeren" op. Dat gebeurt met aandachtsprocessen in de hersenen: een bepaald geluid overheerst dan het andere. Dat gebeurt vooral met positieve geluiden. Die positieve geluiden zijn vaak natuurgeluiden, zoals fonteinen of vogeltjes."

Je kan het vergelijken met de "white noise" die jonge ouders wel eens inzetten om hun baby ongestoord te laten slapen. Voor omwonenden van luchthavens lijkt de soundscaping géén oplossing. "Er is een continu karakter nodig van het omgevingsgeluid om aan soundscaping te doen", aldus Van Renterghem. "Vliegverkeer - met opstijgen en landen - geeft vooral geluidsgebeurtenissen."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet