Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De bende van Annemie

“Bergbeklimmen wordt moeilijker door klimaatopwarming”

do 22 dec. - 15:22

Dat Hanne Decoutere een uitstekende danseres is, wisten we al. Bij Annemie onthult ze een andere hobby: bergbeklimmen. Dat wordt echter steeds moeilijker, letterlijk dan. “Makkelijke bergen worden moeilijker te beklimmen door het ijs dat afbrokkelt door de klimaatopwarming,” vertelt het nieuwsanker bezorgd.
Hanne Decoutere

In de zomer trekt Hanne Decoutere steevast naar Frankrijk waar ze bergen bedwingt met touwen en haken. “Om drie uur ’s nachts opstaan om de berg te beklimmen en dan om negen uur op de top staan en de zonsopgang bewonderen, is het mooiste dat er is,” vertelt de presentatrice.

Smeltende permafrost

Maar door de klimaatopwarming is dat straks misschien niet meer mogelijk. “Je wandelt vaak op gletsjers. Je kan zien dat er serieuze stukken ijs verdwijnen en dat maakt het een pak moeilijker om de berg te beklimmen.” Dat is vervelend voor bergbeklimmers, maar zeker voor de lokale bevolking. “Een goede vriend woont in Oostenrijk en we konden niet aan zijn huis geraken omdat – hou je vast – er een stuk berg naar beneden was gekomen. Dat komt doordat de permafrost die de berg bijeen houdt, smelt en de berg uiteenvalt.”

Een stuk berg was naar beneden gekomen

Dat heeft de ogen van Decoutere geopend en maakt haar tegelijkertijd boos. “Waarom duurt het zolang voordat we echt iets ondernemen? We onderhandelen wekenlang over een klimaatakkoord en dan legt de nieuwe president van de V.S. dat allemaal naast zich neer. Daar word ik boos van,” zegt Decoutere. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet