Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Bij Debecker

Beschaafd scheiden: hoe doe je dat?

do 6 jun. - 1:08

Een op de drie huwelijken in België strandt. Gelukkig gaan in ons land zo'n 75 à 80% van die koppels op een beschaafde manier uit elkaar. Maar hoe doe je dat precies, beschaafd scheiden?
"Probeer boven elke regeling heen vooral om ouders te blijven"

Pijnloos scheiden, dat bestaat niet. Beschaafd scheiden gelukkig wel. Claire Wiewauters is pedagoog, psychotherapeut en docent gezinswetenschappen aan de Odisee Hogeschool. Ze is ook specialist in onderzoek naar echtscheidingen en de gevolgen daarvan op kinderen.

Bij Debecker vertelt Wiewauters een aantal concrete tips om een scheiding zo vlot mogelijk te doen verlopen, al geeft ze aan dat een scheiding doormaken en verwerken toch ook een rouwproces is dat zo'n 2 à 3 jaar in beslag neemt. 

Volgens Wiewauters is een van de grootste valkuilen bij een echtscheiding het te snel naar een advocaat stappen. Daardoor durft een scheiding al eens bitter te worden. Natuurlijk is elke scheiding en elke persoon uniek en is het belangrijk dat er hulpverlening op maat kan worden voorzien.

Maar wat doe je dan beter wél?

- Betrek je kinderen bij een gesprek. Ze hoeven niet elk detail van de scheiding te horen, maar laat ze merken dat je in dit verhaal ook met hen bezig bent en neem hen serieus. Luister naar hen en leg hen uit wat er staat te gebeuren, ook al zijn de kinderen nog erg jong.

- Blijf praten met je ex-partner, maar stel ook je grenzen. Vaak wordt het nog als een ideaal beschouwd om na een scheiding nog te praten, misschien zelfs nog vrienden te zijn. Maar soms lukt het niet om nog overeen te komen en dan kun je maar beter zwijgen. 

- Bedenk goed dat je niet alleen door een scheiding gaat binnen een klein gezin, maar binnen een grote familie. Ook grootouders en andere familieleden kunnen een mening over de scheiding hebben, maar probeer ervoor te zorgen dat er zich geen 'kampen' vormen. Op die manier kan iedereen nog door dezelfde deur op het familiefeest terecht en hebben kinderen veel minder het gevoel dat ze partij moeten kiezen voor een van hun ouders.

- Kijk of je in onderling overleg met je ex-partner afspraken kan maken vooraleer je naar een advocaat stapt. Mocht dat niet lukken, kun je nog altijd naar een bemiddelaar stappen die je helpt om oplossingen en eensgezindheid te vinden. 

Hulpmiddelen

Nog nood aan extra ondersteuning? 

Claire Wiewauters schreef mee aan het boek 'Een week mama, een week papa' over wat kinderen écht nodig hebben bij een scheiding.

Neem ook de tijd om eens naar volgende websites te gaan: 

- een netwerk voor ouders én hun kinderen: tweehuizen.be
- Vlaams departement voor welzijn & gezin: tijdvoorjerelaties.be
- een netwerk van experten over ouderschap: groeimee.be
- het kenniscentrum voor gezinswetenschappen: hig.be
-
 netwerk van en voor bemiddelaars: bemiddelingvzw.be
-
 echtscheiding op maat van grootouders: goedgezind.be

Beluister hier de uitzending

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet