Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De bende van Annemie

Bestaat er binnen 10 jaar een kankervaccin?

vr 8 sep. - 13:09

Bio-ingenieur Damya Laoui (32) staat op de lijst van ‘belangrijke jonge vernieuwers’ van het befaamde Amerikaanse technologie-instituut MIT, dat valt onder de universiteit van Boston. Dat komt omdat ze op zoek gaat naar "nieuwe technologieën, om dwingende maatschappelijke problemen op te lossen.” Heel concreet probeert ze een vaccin tegen kanker te ontwikkelen.
Damya Laoui, topwetenschapper in een mannenwereld

Het team van Laoui werkt aan een kankervaccin op maat, een soort van anti-uitzaaiingsvaccin eigenlijk. Het is een methode om cellen uit verwijderde tumoren in te zetten als persoonlijk vaccin tegen toekomstige uitzaaiingen. Dat is belangrijk, want de meeste patiënten sterven aan de uitzaaiïngen, niet aan de eerste tumor.

Laoui ging op zoek naar het vaccin om twee redenen: "Enerzijds ben ik altijd geïnteresseerd geweest door de wetenschap. Anderzijds stierf mijn vader enkele jaren geleden aan de gevolgen van kanker." 

Voorlopig zit het medicijn nog in de pre-klinische fase, dat betekent dat het enkel op muizen wordt getest: "De studies zelf zouden zo een tien jaar kunnen duren. Want je moet op zoek naar geld, klinische partners en patiënten."

Marc Coenen, die mee in de studio zat, wist alvast een kandidaat die meteen op de testen zou springen: "Mijn broer lijdt aan longkanker en 'zou hier met alles wat hij heeft op springen'", aldus Marc. "Ik denk dat er heel veel mensen hetzelfde zouden zeggen..."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet