Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Beste millennial, riskeer eens een GAS-boete voor het redden van de wereld"

zo 6 mei - 8:21

Elke week vraagt 'De Ochtend' iemand om ons zijn of haar held van de week een brief te schrijven. Deze keer schrijft professor politicologie Hendrik Vos, mei '68 indachtig, een ode aan de millennial. "Trek je niks aan van zure, wrange ouweventenpraat, jij doet aan 'Mei plasticvrij'."
Professor Hendrik Vos (UGent)

"Beste millennial,

Het valt tegen om tiener of twintiger te zijn nu het dezer dagen zo dikwijls over mei '68 gaat. Er is altijd wel iemand die in jouw richting kijkt. Zo van, allez, het is aan jou! Moet jij geen ambras maken? Wanneer ga jij eens je best doen, en ergens voor vechten en met stenen gooien?

Maar jij gooit niet met stenen, of het moet zijn na Beerschot–Antwerp, maar dat is wat anders en eigenlijk is dat niet eens jouw generatie.

Ze zeggen dat jij maar wat ronddobbert en cappuccino slurpt, met amandelmelk.

De wereld gaat naar de knoppen, zeggen ze, en jij zit daar te netflixen en te snapchatten.

Heb jij geen afspraak met de geschiedenis, misschien? Of alleen een met je kapper, om goed op instagram te staan?

Wel, beste millennial, trek je niks aan van zure, wrange ouweventenpraat. Het slaat nergens op. Jij fietst naar Parijs voor het klimaat, jij regelt de redding van de ijsbeer, jij doet aan ‘Dagen zonder vlees’, en aan ‘Mei plasticvrij’. Je betoogt in Gent voor het behoud van Grieks op school, en ik versta niet waarom dat een belangrijke affaire is, maar ik moet dat ook niet verstaan.

Als jij ervoor wil strijden, doe het dan met overgave en laat niet los. Hou je niet in. Riskeer eens een GAS-boete voor het redden van de wereld. Snijd en schuur en smergel maar, en doe het vooral op eigen wijze. Misschien trekt Donald Trump zich daar niks van aan, maar ook mei '68 had hem niet geraakt, te druk bezig met zijn tweets en met Stormy Daniels. Hoe groot het verschil is dat jij maakt, kan je niet aflezen op een meetlat, maar vele verdwaalde verschilletjes samen geven wel de richting aan.

En nee, de ene millennial is de andere niet. Alsof alle studenten een halve eeuw geleden vochten tegen kardinalen en gezag en in Parijs de revolutie maakten en nadien gingen flowerpoweren in San Francisco. Er waren er toen vast ook die klein en bang waren, of die er hun schouders voor ophaalden en al dachten aan een huis in een verkaveling met een beukenhaag en een oprit in klinkers. Of die gewoon wat lummelden, te cynisch om het verschil te durven en te willen maken.

Laat je nooit intimideren, beste millennial. Want het zijn die cynici die nu kankeren en klagen en preken afsteken, dat het bergaf gaat met het engagement en dat de wereld naar de kloten is en si en la. En dat generation X of Y of Me zwakker is en luier of dommer dan alle vorige. Er waren al altijd van die treurige zwartkijkers die vinden dat iedereen na hen er niks meer van bakt en dat de geschiedenis een lange lijn is die recht omlaag loopt sedert het Pleistoceen. Als dat klopte, was het engagement al op in de tijd van de Romeinen.

Doe gewoon voort, beste millennial. Er is genoeg om verontwaardigd over te zijn. Het mag ook met een app en met de hulp van gratis wifi.

Ik wil één ding vragen: ga binnen 20 of 30 of 40 jaar niet ook drammen en mauwen. Iemand moet met dat gemekker over de jeugd van tegenwoordig toch eens stoppen. Als het jouw generatie is die dààr een punt achter zet, dan ben je echt de held. En dan drinken we daar samen eens een cappuccino op, eentje met amandelmelk.

Vele groeten, blijf dromen, steek je nek eens uit, en amuseer je,
Hendrik"

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet