Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Betaal psycholoog en diëtist terug voor mensen met overgewicht"

zo 20 mei - 9:03

In vijf jaar tijd zijn de kosten voor vermageringsingrepen met een vierde toegenomen. Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) heeft de cijfers opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Ingrepen zoals een gastric bypass of een maagring kunnen zinvol zijn, zegt Van Camp in "De Ochtend". Maar volgens haar moeten ze passen in een totaaltraject, waar ook psychologische hulp en advies van een diëtist deel van uitmaken.
In vijf jaar tijd zijn de kosten voor vermageringsingrepen met een vierde toegenomen

Vermageringsingrepen hebben de sociale zekerheid in vijf jaar tijd 289 miljoen euro gekost. Kamerlid Yoleen Van Camp heeft de som gemaakt op basis van de cijfers die minister De Block haar bezorgde. Maagringen en bypasses hebben zeker hun nut, zegt Van Camp, maar de slaagkans van die operaties zou groter zijn als de patiënt na de ingreep kan begeleid worden door een psycholoog en een diëtist. Mensen met overgewicht kunnen ook beslissen om toch niet onder het mes te gaan, als ze eerst een tijdje te rade gaan bij zulke experts. Maar die hulp is duur omdat ze niet wordt terugbetaald. Wie overgewicht heeft wacht dus tot zijn probleem helemaal ontspoort en hij of zij het BMI bereikt waarvoor een chirurgische ingreep wordt terugbetaald door het ziekenfonds.

De begeleiding van mensen met overgewicht in het AZ Herentals is een succes

Dr. Karl De Pooter ziet elke dag wat de meerwaarde is van psychologische en andere bijstand. In het AZ Herentals doet hij maagingrepen bij patiënten met overgewicht. "Voor veel mensen is opereren de enige oplossing en zij zijn er zeker goed mee geholpen. Maar op gewicht blijven is ook een kwestie van levensstijl. Gemiddeld is zo'n zeven procent van de operaties niet succesvol.

Het is belangrijk dat patiënten na een maagingreep naar de revalidatie komen, waar ze in kleine groepjes begeleiding krijgen van psychologen, kinesitherapeuten en diëtisten. We zijn daar nu anderhalf jaar mee bezig en we zien dat het werkt. Door de sociale controle, de groepsdruk en de vriendschapsband die ontstaat slagen de patiënten er beter in om hun dieet nauwgezet te volgen, consequent te sporten en dus op hun gewicht te blijven. Ook de patiënten in het niet-chirurgische traject hebben veel aan de paramedische begeleiding."

Met het huidige budget voor maagoperaties kunnen patiënten elke dag naar de psycholoog

De mensen met overgewicht die in het AZ Herentals terechtkunnen voor begeleiding, moeten wel nog een groot deel uit eigen zak betalen.  "Het resultaat is inderdaad dat veel patiënten niet voor de dure revalidatie kiezen", zegt dr. De Pooter. Volgens Yoleen Van Camp is minister De Block niet overtuigd van het nut van psycholoog en diëtist voor mensen met obesitas en vreest ze ook dat terugbetaling te zwaar op het budget zou wegen. Maar Van Camp noemt dat onzin. "Met het geld dat vandaag naar maagoperaties gaat, kunnen de patiënten een jaar lang zowat elke dag op consultatie bij de psycholoog, dus dat is geen argument", zegt Van Camp.

Bron: De Ochtend en vrtnws.be 

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet