Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

"Beter dan in KV Mechelen kan clubliefde niet geïllustreerd worden"

ma 22 okt. - 8:15

Afgelopen weekend was de eerste speeldag na het uitbarsten van het fraudeschandaal. Peter Vandenbempt zat op de eerste rij en laat zijn licht schijnen op de sfeer en gebeurtenissen.
Peter Vandenbempt (foto © VRT)

"Voorbije weekend was niet het moeilijkste voor refs"

Ik had de indruk dat bijna alle actoren uit het voetbal hun best deden om respect te tonen voor de scheidsrechters. Ze gingen niet te fel tekeer bij foute beslissingen, die er net zoals in andere weekends wel waren.

Maar het moeilijkste weekend voor de scheidsrechters was natuurlijk niet het voorbije weekend en misschien ook nog niet het volgende, maar wel alle weekends daarna.

Wanneer alle actoren (trainers, spelers en supporters) opnieuw in hun normale doen zullen vervallen en de scheidsrechter als dankbare schietschijf zullen gebruiken. Pas dan zal duidelijk worden hoe zwaar deze affaire op het hele scheidsrechterskorps zal wegen.

"Sluit telefoonlijnen af zodat clubleiders geen vervelende truken meer uithalen"

Het scheidsrechterskorps moet voort zonder 2 van de allerbeste refs. Er heeft zich wantrouwen geïnstalleerd onder de refs.

Er was vorige week een poll in Het Nieuwsblad: het vertrouwen in de refs is gezakt van 63 naar 37 procent. Het zal niet zo simpel zijn om dat te herstellen. En al helemaal niet door de scheidsrechters, godbetert, hun broodje kaas te ontzeggen na de wedstrijd.

Het scheidsrechterskorps heeft nood aan een stevige ondersteuning uit de voetbalbond. De nieuwe CEO, Peter Bossaert, zal een internationale topper à la Martinez aanstellen om de leiding te nemen en advies te geven.

Ik stel tegelijk voor dat die internationale topper alle telefoonlijnen afsluit zodat alle clubleiders ophouden met bellen om in de schaduw vervelende truken uit te halen.

Over beslissing Geschillencommissie:" Geen goede timing"

Vrijdag besliste de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB om Wesley, Carcela, Ocansey en Lloris Brogno vrij te spreken na hun rode kaart.

Dat was echt goed gedaan van de mensen van de Geschillencommissie. Een perfect gevoel voor timing te midden van die sfeer van wantrouwen en

verdachtmakingen rond het voetbal.

Initieel ligt de fout ook bij de clubs zelf. Die spelers verdienen een gepaste  straf na duidelijke rode kaarten en toch gaan de clubs die rode kaart aanvechten op basis van procedurefouten. Zo hebben ze straffeloosheid verkregen voor een paar spelers.

"Maar er zijn grotere zorgen in het voetbal"

Maar de fout ligt ook bij een aantal wijze juristen die daarin meegaan en alle schorsingen van de voorbije jaren bij wijze van spreken als onreglementair kwalificeren.

Dat zou nog eens een fijne chaos zijn als al die benadeelde clubs met al hun benadeelde spelers daar achteraan zouden gaan. Maar dat zal er niet van komen.

De beslissing is gewoon een bijzonder slecht signaal. Het is niet correct tegenover al die andere clubs en spelers. Maar in het kader van de grotere zorgen in het voetbal is het ook niet meer dan een “fait divers”, denk ik.

Over KVM: "Die club zal altijd blijven bestaan"

KV Mechelen kreeg tijdens zijn 3-0-zege tegen Beerschot Wilrijk de steun van duizenden fans.  Beter dan in KV Mechelen kan clubliefde niet geïllustreerd worden.

Het kapitaal van de club zijn toch de supporters. Te midden van alle ellende voor de club KV Mechelen door dat schandaal was dit toch een sterk signaal van de hoop.

Wat er straks wordt ook beslist over de club, welk lot KV Mechelen ook wacht, de club zal altijd blijven bestaan en als het nodig is terugkeren op het hoogste niveau.

"Hoop dat topmensen in hun cel beseffen dat ze KVM in gevaar gebracht hebben"

Ik zou bij de voetbalbond niet graag een beslissing nemen over onschuld en schuld van de club KV Mechelen zelf.

Als straks wordt aangetoond dat enkele topmensen uit het bestuur actief hebben meegewerkt aan die poging tot omkoping, hoop ik dat ze in hun cel ondertussen beseffen hoe ze met hun onverantwoord gedrag deze club in gevaar hebben gebracht. 

Maar als bondsrechter mag je je beslissing niet laten afhangen van de populariteit van een club. Dat is het probleem voor die mensen. Er moeten dezelfde maten en gewichten gehanteerd worden voor Eupen als voor KV Mechelen.

Over debuterende Gent-coach: "Gent speelde niet ineens veel beter"

Bij AA Gent debuteerde de nieuwe coach Jess Thorup met een 0-4-zege in Oostende.  Een schokeffect? Dat zou kunnen, zo gaat dat wel vaker.

Ik vond Gent nu niet ineens zoveel beter voetballen dan in heel wat matchen onder Yves Vanderhaeghe dit seizoen. Gretigheid en strijdlust werden opgemerkt.

Er was ook de wedergeboorte van Limbombe, die onder Yves Vanderhaeghe recent nog een boze speler was omdat hij vervangen werd. En Tsjakvetadze speelde een sterke partij.

Er was ook een beetje debutantengeluk voor de nieuwe trainer bij de eerste goal zoals Vanderhaeghe dat ook had toen hij kwam na Vanhaezebrouck, die dan weer veel pech had gehad.

"Thorup heeft al een paar van zijn bedoelingen laten zien"

En er was natuurlijk ook de bijzonder zwakke prestatie van KV Oostende, urenlang. Individueel en verdedigend. Het was toch een beetje opendeurdag aan de kust. En dan kon Gent zichzelf een beetje plezier doen met een 0-4-overwinning.

Die Jess Thorup heeft toch al een paar van zijn bedoelingen laten zien, zoals heel veel druk zetten op de thuisdefensie van KVO.

We zullen Thorup de komende weken nog verder ontdekken. Vrijdag wacht Charleroi al, altijd een moeilijke tegenstander voor AA Gent. Maar van een betere start kon Thorup als trainer niet dromen.

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet