Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

"Betere resultaten dan Ozempic": nieuw diabetes- en afslankmiddel Mounjaro vanaf vandaag verkrijgbaar in België

Vandaag 5:37

Vanaf vandaag is het geneesmiddel Mounjaro verkrijgbaar in België. Het is een medicijn tegen diabetes type 2 en obesitas, net als het populaire Ozempic. Maar Mounjaro zou zelfs nog beter werken. Al moet je er voorlopig wel wat geld voor neerleggen.
Mounjaro is enkel op voorschrift verkrijgbaar en wordt voorlopig niet terugbetaald in België
© Foto: The Washington Post

Normale bloedsuikerwaarden en gewichtsverlies tot 20 procent, en mogelijk zelfs meer. Mounjaro belooft betere resultaten dan Ozempic. Na onder meer Duitsland, Frankrijk en Nederland komt het diabetes- en afslankmiddel van het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly vandaag ook op de Belgische markt.

Voor wie?

Mounjaro is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 2 en/of voor mensen met een BMI van 30 en meer. Ook met een BMI van 27 en meer kom je in aanmerking als je minstens 1 onderliggende aandoening hebt die gelinkt is aan gewichtsverlies, zoals hart- en vaatziekten, pre-diabetes en slaapapneu. Mounjaro is enkel op voorschrift verkrijgbaar. 

Mounjaro mag niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden. De fabrikant adviseert ook om het medicijn niet te nemen als je zwanger wil worden en om anticonceptie te gebruiken als je niet zwanger wil worden. Gewichtsverlies kan bij mensen met overgewicht namelijk de vruchtbaarheid verbeteren.

Voor Ozempic gelden beperkingen in ons land. Het middel is zo populair dat de productie niet kan volgen, met een tekort tot gevolg. Daarom krijgen diabetespatiënten voorrang en kan het enkel voorgeschreven worden door een endocrinoloog. Mensen met ernstige obesitas (een BMI van 35 en meer) komen pas in 2e instantie aan de beurt.

Als er genoeg Mounjaro is, zullen beperkingen voor Ozempic wellicht ook wegvallen

— Yves Van Nieuwenhove, maag-darmchirurg UZ Gent

Die beperking geldt niet voor Mounjaro. Of voorlopig toch niet. "De evaluatie loopt nog", meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). 

"De fabrikant heeft wel verzekerd dat er voldoende voorraad is", zegt maag-darmchirurg Yves Van Nieuwenhove (UZ Gent). "Ik veronderstel dat als er inderdaad genoeg Mounjaro beschikbaar is, dat ook de beperkingen voor Ozempic zullen wegvallen. Voorlopig gelden die nog tot februari 2025."

Hoe werkt het?

Mounjaro werkt op dezelfde manier als Ozempic en andere nieuwe afslankmiddelen: het bootst de werking van hormonen aan die van nature in onze darmen voorkomen en onze eetlust remmen. Met dat verschil dat tirzepatide (de werkzame stof in Mounjaro) niet 1 darmhormoon nabootst maar 2.

"Daardoor werkt Mounjaro ook beter dan Ozempic", zegt endocrinoloog Chantal Mathieu (UZ Leuven). "Zo goed zelfs dat het de bloedsuikerwaarden van sommige diabetespatiënten normaliseert. Zolang ze het middel blijven inspuiten natuurlijk. Je kan niet zeggen dat het echt geneest, maar het is wel een zeer beloftevol medicijn."

"Uit studies blijkt dat ook het gewichtsverlies groter is bij Mounjaro en dat het minder misselijkheid veroorzaakt", zegt Mathieu. "Waar Ozempic 10 procent gewichtsverlies veroorzaakt, is dat bij Mounjaro gemiddeld 20 procent", vult Van Nieuwenhove aan.

Je levensstijl aanpassen blijft noodzakelijk

— Chantal Mathieu, endocrinoloog UZ Leuven

Al is er ook een belangrijke kanttekening, zegt Mathieu. "Dat zijn de resultaten van klinische studies met hogere dosissen Mounjaro dan degene die nu in België op de markt zijn. De huidige dosissen geven gelijkaardige resultaten als Ozempic. En bij 10 tot 15 procent van de mensen werkt dit soort medicijnen sowieso niet. We weten nog niet goed hoe dat komt."

Mounjaro moet 1 keer per week worden ingespoten via een injectiepen. Zodra je stopt met het medicijn te gebruiken, stopt ook de werking ervan. "Het is dus heel belangrijk om tegelijk ook je levensstijl aan te passen", zegt Mathieu.

"Als je gewicht verliest, verlies je eigenlijk ongeveer evenveel spieren als vet. Maar als je daarna weer bijkomt, dan is dat enkel vet. Het is dus belangrijk dat je je altijd goed laat begeleiden door een diëtist of sportarts."

Hoeveel kost het?

Voor een injectiepen met 4 dosissen Mounjaro zal je 232,8 euro moeten betalen. Daarmee kom je een maand toe. Mounjaro wordt voorlopig nog niet terugbetaald in België. Al is er voor patiënten met diabetes type 2 wel een terugbetalingsprocedure lopende, meldt het RIZIV. Voor patiënten met obesitas is dat voorlopig niet het geval.

De hogere dosissen zullen wellicht pas in 2025 in België op de markt komen. De verwachting is dat deze ook een stuk duurder zullen zijn.

Diabetes Liga is tevreden

De Diabetes Liga is tevreden dat er met Mounjaro nu een 2e medicijn op de markt is dat de bloedsuikerspiegel én het gewicht verlaagt. "Door het tekort aan Ozempic raken sommige diabetespatiënten nog altijd niet aan de dosis die ze nodig hebben", zegt directeur Arnout Wouters.

"Er bestaan wel alternatieve medicijnen, maar meestal werken die minder goed en moet je die veel vaker nemen. We zijn dus heel blij dat er nu een 2e medicijn bijkomt, dat zelfs nog beter werkt dan Ozempic. Het zal wellicht de rush op Ozempic ook wat temperen."

"Mounjaro is natuurlijk niet goedkoop, we pleiten er dan ook voor dat het medicijn zo snel mogelijk gedeeltelijk, of liefst volledig, terugbetaald wordt", zegt Wouters.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet