Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Betoging tegen politiegeweld in Athene mondt uit in rellen

wo 10 mrt. - 7:16

Zo'n 5000 mensen kwamen gisteravond op straat in Athene om te protesteren tegen het toenemende politiegeweld. Aanleiding was het hardhandig optreden zondag tegen enkele families omdat die de coronamaatregelen niet zouden respecteren. "Mensen zitten op hun tandvlees na 4 maanden lockdown", zegt correspondent Bruno Tersago in Athene.
© Louisa Gouliamaki / AFP

De rellen begonnen toen een groep van ongeveer 200 gemaskerde demonstranten zich afscheidde van de rest van de betogers en in de richting van het politiecommissariaat van de wijk Nea Smyrni trok. In die buitenwijk van Athene werden zondag enkele mensen gecontroleerd op het overtreden van de coronamaatregelen, toen ze op een bank in het park zaten.

"Die controle verliep bijzonder hardhandig", zegt correspondent Bruno Tersago in Athene, "en dat lokte protest uit van enkele omstaanders. Daarop haalde de politie de wapenstok boven en dat werd dan weer gefilmd door andere mensen. Die beelden werden op sociale media gezet, en lokten massaal verontwaardiging uit."

Avondklok om 7 uur 's avonds

De politie vuurde traangas af op de manifestanten, die vuilnisbakken in brand staken en met projectielen gooiden. Een politieagent raakte daarbij ernstig gewond aan het hoofd en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Premier Kyriakos Mitsotakis riep op om het geweld tegen de politie te staken: "Blinde woede leidt tot niets", zo klonk het.

"De manifestatie was niet alleen tegen de politie of de politiek gericht" zegt Bruno Tersago. "Mensen zitten op hun tandvlees en reageren emotioneel. We leven intussen al 4 maanden met een strenge lockdown waarbij je alleen naar buiten mag voor een beperkt aantal redenen en de avondklok tijdens de week ingaat om 9 uur 's avond. Tijdens het weekend is dat zelfs al om 7 uur."

Beluister het gesprek met Bruno Tersago in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet