Bevallen met een mondmasker
do 16 apr. - 3:02

Elke Gyselen is 32 weken zwanger, ze postte deze boodschap en bovenstaande foto op Facebook: "Nog acht weken tot mijn uitgerekende datum. En ik ben zenuwachtig aan het worden. Wellicht normaal voor een zwangere vrouw die voor het eerst moeder wordt. Minder normaal is die hele pandemie die mijn laatste trimester overschaduwt. Deze foto nam ik vorige week in het ziekenhuis. Het was de eerste keer dat ik een mondmasker op moest. Ik schrok ervan hoe claustrofobisch dat voelde. En ik schrok nog meer toen ik hoorde dat ik een masker zou moeten dragen tijdens de bevalling. Als ik de voorbije weken wat ongerust werd over de bevalling, dan was mijn mantra “ach, veel kan je niet doen, gewoon blijven ademen - en dat kan je goed”. En plots staat dat beeld op losse schroeven. Door een mondmaskertje."
Intussen doet Elke oefeningen mét mondmasker en had ze ook al contact met een mama die bevallen is mét mondkapje en die haar wat kon geruststellen: 'In het begin voelt het inderdaad beklemmend maar je went er snel aan en vergeet dat het mondmasker er is.'
"Een vroedvrouw kan nog altijd de rug van de mama masseren als daar nood aan is"
Maar is zo'n mondmasker voor de aanstaande mama nu de standaardprocedure bij bevallingen? Joke Muyldermans is vroedvrouw: "Dat verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Er zijn ziekenhuizen waar elke aanstaande mama eerst getest wordt op Covid-19. Is de nest negatief dan hoeft de moeder geen mondkapje. Maar alles hangt natuurlijk af van de beschikbare middelen in de hospitalen."
"In essentie is een bevalling niet zó verschillend in coronatijden. Vroedvrouwen doen er alles aan om van die bevalling voor de moeder en de partner een zo fijn mogelijke ervaring te maken, zodat ze ook de coronaproblematiek kunnen vergeten. Social distancing is nu eenmaal onmogelijk tijdens een bevalling. Een vroedvrouw kan bijvoorbeeld nog altijd de rug van de mama masseren als daar nood aan is. Uiteraard mét beschermende kledij. En natuurlijk zijn er ook wel enkele kleine verschillen, als de mama tijdens ‘de arbeid’ even wil gaan wandelen, dan kan dat nu niet meer."
In essentie is een bevalling zó verschillend in coronatijden
"En ja, de partner mag nog altijd mee binnen tijdens de bevalling. Tenzij die zelf ziek is natuurlijk, dat is logisch. Maar als de partner door ziekte er niet bij kan zijn, mag er wel ander familielid meekomen."
"Er zijn misschien ook wel positieve kanten aan bevallen in coronatijden. Door dat er nu geen stormloop van bezoek mogelijk is, hebben de ouders alle tijd om hun baby rustig te leren kennen."