Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

Bezopen beesten

vr 24 feb. - 21:25

The drunken monkey

Ha, natuurdocumentaires. Altijd leuk. Vooral als het mis gaat. Zo’n antilope die het na een lange klopjacht moet afleggen tegen een leeuw. Of een gnoe, die net als ie denkt dat ie de overkant heeft gehaald, plots een alligator aan zijn been heeft. Letterlijk dan. Smullen, is dat. Ook voor de kijkers.

Maar het leukst van al zijn apen die over hun eigen poten struikelen omdat ze teveel fruit hebben gegeten dat te lang heeft liggen gisten. Straalbezopen beesten, altijd plezant. Neem nu ‘Animals Are Beautiful People’, een documentaire uit 1974 vol dronken dieren, een zot muziekje en een luide ‘Toink!’ elke keer als zo’n olifant met zijn zatte botten ergens tegen loopt.

Wij moeten daar mee lachen.

Jammer dat het allemaal fake is.

Om die dieren ze zot, of liever: zo zat te krijgen hebben de makers ze indertijd vol met drank gegoten. En wie niet wilde kreeg een verdovingsspuit in zijn gat. Normale dieren houden hun manieren.

Maar er zijn uitzonderingen. En daar gaan we het zaterdag over hebben: drankmisbruik in het dierenrijk. Robert Dudley, een Amerikaanse collega van gedragsbioloog Hans Van Dyck heeft er een fantastisch boek over geschreven: The Drunken Monkey. Over kippen met een drankprobleem en fruitvliegjes die aan comazuipen doen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet