Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld van Sofie

De Wereld van Sofie

"Bhutan is een droombestemming, het enige nadeel is het eten"

di 5 nov. - 11:38

Bhutan is volgens Lonely Planet dé bestemming die je moet aandoen in 2020. Maar wat is er zo bijzonder aan dat kleine koninkrijk in de Himalaya?
bhutan temple

De liefde van Alain Grootaers voor Bhutan begon zowat 13 jaar geleden, vertelt hij in 'De Wereld van Sofie'. Hij kwam er terecht tijdens een rondreis en  was meteen verkocht: “het is een heel bijzonder land - zowel qua ligging, cultuur als mensen – dat erin geslaagd is om zijn eigenheid te bewaren.”

Bruto Nationaal Geluk

Wereldwijd is Bhutan vooral bekend omwille van het concept van ‘Bruto Nationaal Geluk’, waaraan elke politieke beslissing wordt afgetoetst, en om zijn sterke ecologische bewustzijn: “plastic is er verboden en roken in het openbaar ook.”

Bhutan is trouwens één van de weinige landen die klimaatnegatief zijn. Hoe ze daarin slagen? “Het surplus dat ze aan elektriciteit produceren in de waterkrachtcentrales in de Himalaya, verkopen ze aan India.”

Inkom verplicht

Ook heel apart is dat je moet betalen om het land binnen te mogen: “Het is het enige land - naast Plopsa- en Disneyland - waar je inkom moet betalen. 250 euro minimum per dag, maar daarin zit ook de prijs van het hotel, de chauffeur en de gids - want die zijn verplicht.”

Bhutanezen zijn enorm trots op hun land, ze dragen heel bewust traditionele kledij. Ook religie is belangrijk en overal zeer aanwezig: "Elk district heeft zijn eigen dzong, dat is enerzijds een klooster en anderzijds een administratief centrum. De vermenging tussen de twee is heel eigen aan het land.”

Kleurrijke penissen

Alain kent ook het verhaal achter de kleurrijke penissen die je er overal ziet: “Dat gaat terug naar een rondreizende boeddhistische priester in de middeleeuwen. Via groteske penissen probeerde hij het boeddhisme bij de mensen te brengen." 

"Die zogenaamde ‘divine mad man’ wordt nog altijd vereerd in zijn eigen tempel, en tot vandaag komen mensen uit de hele wereld ernaartoe om hun vruchtbaarheidsproblemen op te lossen. Ze moeten dan drie keer met zo’n gigantische houten penis rond de tempel lopen, waarna de priester drie keer met diezelfde penis op je hoofd slaat en dan zouden je vruchtbaarheidsproblemen zijn opgelost.”

Enige nadeel: de Bhutanese keuken

Of ze in Bhutan zélf blij zijn met de aanbeveling van Lonely Planet, is nog maar de vraag: “Eigenlijk proberen ze het toerisme af te remmen, om toestanden te vermijden zoals in Nepal. Daar heeft het toerisme immers een nefaste invloed op de economie en het milieu. In Bhutan mogen er maar evenveel toeristen binnen als er slaapplaatsen zijn. Vol is vol.”

Het land is volgens Alain een droombestemming voor mensen die van een actieve en culturele reis houden en niet teveel gehecht zijn aan luxe. Het enige nadeel, vindt hij, is de Bhutanese keuken: die stelt niet veel voor. “Het nationale gerecht is ‘chili and cheese’, letterlijk groene peper met kaas erover. En dat eten ze op elk moment van de dag. Als je niet van chilipeper of kaas houdt, neem je dus beter je eigen voorraad mee.”

Meer info over de eerstvolgende reis naar Bhutan die Grootaers organiseert vind je op www.traveldoncarmelo.com

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet