Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Interne Keuken

"Bij alles wat mensen ondernemen, gaat er vroeg of laat iets mis”

za 14 mei - 10:13

"Al mijn boeken scharnieren rond het punt waarop de droom omslaat in de nachtmerrie", zegt schrijver Frank Westerman. De auteur is van opleiding ingenieur. Ondanks zijn studieverleden, koestert hij geen bovengemiddeld vertrouwen in het menselijke kunnen, het vermogen van de techniek om problemen op te lossen of de beheersbaarheid van de natuur. "Bij alles wat mensen ondernemen, gaat er vroeg of laat iets mis”, waarschuwt hij.
Bij alles wat mensen ondernemen, gaat er vroeg of laat iets mis”

In zijn boek ‘Te waar om mooi te zijn’ beschrijft Frank Westerman het tragische lot van de bewoners van het Italiaanse Longarone.

Tsunami op het vasteland

Op 9 oktober 1963 slaat hun droom om in een nachtmerrie. De droom was een stuwdam in de Dolomieten die de Veneto-vallei van irrigatiewater zou voorzien. Het werd een nachtmerrie: een vloedgolf van Bijbelse omvang verzwelgt de huizen van het dorp en haar bewoners. Meer dan 2000 mensen lieten het leven, waarvan velen nooit gevonden werden.

Een gedeelte van een berg viel in het stuwmeer van de Vajont-dam en duwde zo de inhoud van dat meer omhoog. “De voet van de berg werd week door de dam en roetsjte naar beneden! Een door mensenhanden gemaakte natuurramp”, legt Westerman uit.

"Hoogmoed is ook moed"

De auteur houdt niet van de bijklank van de uitdrukking ‘hoogmoed komt voor de val’. “Want hoogmoed is ook moed. Het zijn mensen die iets tot stand willen brengen, maar je moet ze ook beteugelen. Ik pleit absoluut voor het bouwen van mooie dingen, maar wel met het nodige weerwerk”, besluit hij.

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet