Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"Bij charisma gaat het vooral om wat je doet, woorden en daden dat is wat telt"

wo 25 aug. - 14:28

Charisma is iets wat we allemaal herkennen, maar met moeite kunnen definiëren. Wat is charisma juist en is het effectief een eigenschap die je wel of niet hebt? Voormalig tv-presentator en communicatie-expert, Jo De Poorter, beantwoordde al je vragen over charisma in #weetikveel.
Jo De Poorter

Er bestaan heel wat misvattingen over charisma, weet Jo De Poorter te vertellen. "Er wordt vaak gedacht dat charisma een geschenk is, iets dat je krijgt. Dat is een grote misvatting, want het is vooral iets wat je doet, leert, oefent en waar je beter in wordt. Veel succesvolle charismatische mensen zijn niet van nature charismatisch. Zelfs 90% van die hoog charismatische mensen noemt zich eigenlijk timide en verlegen." Zij besloten echter om hun gedrag aan te passen aan wat voor hen en voor anderen werkten. 

Charisma is oefenen

De Poorter noemt charisma "een vorm van excellente communicatie". Belangstelling tonen voor anderen is volgens hem de sleutel tot charisma: "Charisma bestaat uit een aantal componenten, maar belangstelling is essentieel. Daarnaast heb je ook optimisme en helderheid. Als je ze alle drie kan, super, maar zelfs als je slechts een van de drie kan of oefent, ga je op het gebied van charisma al veel stappen vooruit kunnen zetten."

Charismatische mensen hebben het in alles makkelijker behalve in de inspanning die ze moeten leveren om charismatisch te zijn

Ten slotte heeft charisma weinig met uitstraling te maken. "Charisma heeft meer te maken met hoe gevoelig je bent voor het signaal dat andere uitzenden. Mooi zijn kan helpen, maar het gaat vooral over wat je met je gezicht doet. Woorden en daden, daar draait het om," verklaart De Poorter.

Charisma komt dus niet vanzelf. De meest charismatische mensen hebben vaak veel moeite en tijd gestoken in hun charisma. Denk aan prinses Diana en Barack Obama. "Charismatische mensen hebben het in alles makkelijker, behalve in de inspanning die ze moeten leveren om charismatisch te zijn," sluit De Poorter af.

Herbeluister de hele aflevering via onze podcast: 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet