Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Bij de therapeut

do 21 mrt. - 9:14

Gisteren op Canvas: de eerste aflevering van ‘Therapie’. Een programma waarin je mee kan kijken in de praktijk van enkele therapeuten en meeluisteren naar de verhalen die mensen meebrengen naar die praktijk . Daarom hebben we het vandaag over therapie.
THERAPIE

Jaak Beckers is een van de therapeuten in de serie ‘Therapie’.  Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring als gedragstherapeut. Hij vertelt over het vak van psychotherapeut, wie zijn cliënten zijn, met wat voor vragen ze langskomen, en wat hij geleerd heeft over ‘de mens’.

We bekijken het ook vanuit het standpunt van de cliënt. Een studente vertelt waarom ze in therapie ging en hoe dat haar geholpen heeft. Een reportage van Elien Dhooghe.

Bij ons lijkt het nu pas stilaan sociaal aanvaard om naar een therapeut te gaan of psychologische hulp te zoeken. Maar in Amerika is het al veel langer de normaalste zaak van de wereld. Werkelijk iederéén heeft er een persoonlijke therapeut. Je gaat er naar de shrink zoals je ook naar de kapper gaat, of naar de tandarts, maar dan om ‘emotionele gaatjes’ te vullen. Dat is alleszins het beeld dat we krijgen in Amerikaanse films en tv-series. Maar klopt dat wel? Amerikakenner Frank Albers


Mies Meulders kennen sommige mensen waarschijnlijk nog als presentatrice bij Studio Brussel. Daar begon ze op haar 24 met presenteren. Niet veel later ontmoette ze de man van haar leven, werd ze zwanger, ... Maar toen sloeg er een bom in. Ze ging door een erg donkere periode, maar kroop ook weer uit het zwarte gat. Ondertussen helpt Mies zelf anderen doorheen moeilijke periodes in hun leven. Max Vryens ging haar opzoeken.

Begin jaren ’70 was de zogenaamde Primal Scream-therapie enorm en vogue. Onder andere John Lennon en Yoko Ono waren fervente aanhangers. Het idee: het is onmogelijk voor iemand om verdrongen gevoelens uit de beginperiode van zijn leven los te laten, zonder ze eerst te hebben durven voelen. Ward Bogaert vertelt hoe dat in zijn werk ging.

De stap zetten naar therapie is vaak al erg moeilijk: je moet aan jezelf toegeven dat je met een probleem zit én je moet dan nog eens aan hulp vragen. Aan een wildvreemde dan nog. En dan kan het nog eens goed zijn dat je gewoon geen 'klik' hebt met je psycholoog, dat het gewoon niet lukt. Luc Van De Ven is 65 en ouderenpsycholoog. Voor hem is die klik iets 'ongrijpbaars', maar hij gaat er wel steeds naar op zoek...

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet