Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

“Bij een stijging van 5 meter ligt Brussel aan het strand”

ma 8 jul. - 1:18

Oceanen nemen 72 procent van ons aardoppervlak in. Maar dat zou de komende jaren nog veel meer kunnen zijn, want de zeespiegel stijgt sneller dan verwacht.
Foto: Zee

“We denken bij het opwarmen van de aarde vaak alleen aan het ijs dat smelt, maar de uitzetting van de zee is ook belangrijk”, vertelt Gudrun De Boeck, Maritiem bioloog aan de Universiteit van Antwerpen in Weet ik veel.

Normaal gezien zouden we al met tientallen graden opwarming zitten indien niet zoveel door de oceaan geabsorbeerd zou worden

De aarde warmt op en de zee doet al heel hard haar best om alles af te koelen. Ongeveer 90 procent van de temperatuurstijging wordt geabsorbeerd door de oceanen. “Normaal gezien zouden wij hier al met tientallen graden opwarming zitten indien niet zoveel door de oceaan geabsorbeerd zou worden”.

Toch zijn we stilaan naar één graad opwarming aan het gaan en dat is verontrustend want zelfs een kleine temperatuurverandering kan voor de meeste diersoorten bijzonder beïnvloedend zijn. “Oceanen zijn stabiele plaatsen, dieren zijn niet gewoon dat er iets verandert”, zegt De Boeck. Zo is het Great Barrier Reef in Australië al voor 65 procent afgestorven door de warmte.

Aan de Belgische kust beginnen we al kleine veranderingen te zien. Men verwacht dat de zeespiegel er tegen het einde van de eeuw een halve meter tot een meter zal gestegen zijn. “Dat lijkt niet veel, maar met hoogtij betekent een meter extra water heel wat”, aldus De Boeck.

Bij een stijging van 5 meter ligt Brussel aan het strand

Kijken we op lange termijn, dan zien we een stijging van 5 meter aankomen. In dat geval zou Brussel aan het strand liggen.

“Je kan niet blijven dijken ophogen, dat is niet te betalen”, zegt De Boeck. “Men moet eerder kijken naar ‘building with nature’ door bijvoorbeeld terug overstromingsgebieden aan te leggen. Of misschien moeten we toch eens nadenken over dat eiland voor de kust van Knokke”, gaat ze verder.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet