Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bijna 100 gezochte verdachten van terreur en radicalisering onderschept nadat ze vlucht hadden geboekt

za 7 sep. - 7:22

Dit jaar zijn al 94 verdachten van terreur of radicalisering onderschept dankzij analyse van de passagiersgegevens, nadat ze een vlucht geboekt hadden om te reizen via een Belgische luchthaven. Dat blijkt uit cijfers van het crisiscentrum, schrijft het Laatste Nieuws.
Luchthaven

Sinds begin vorig jaar heeft het crisiscentrum een Passenger Information Unit opgericht. Die zit intussen bijna op kruissnelheid: zo'n 70 procent van alle gegevens van vliegtuigpassagiers wordt gecontroleerd. In de toekomst moeten ook de gegevens van bussen en treinen erbij. 

Wanneer u een vlucht boekt, is de kans dat uw gegevens worden doorgegeven aan de zogenoemde Passengers Information Unit 7 op de 10. De gegevens komen op een lijst terecht en worden door vliegtuigmaatschappijen 48 uren vóór de vlucht doorgegeven aan de eenheid.

De Passengers Information Unit is deel van het crisiscentrum in ons land. De unit is begin vorig jaar opgericht. Een team van bijna 40 mensen maakt er deel van uit. Het gaat om experts van politie, douane, Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst.

Sinds de start hebben zij al meer dan 26 miljoen gegevens geanalyseerd. Dat is zo'n 70 procent van de gegevens van alle vliegtuigpassagiers in ons land. Mensen dus die vertrekken of landen via een Belgische luchthaven, of een tussenstop maken in ons land. Ter vergelijking, rond deze tijd vorig jaar analyseerde de unit nog maar zo'n 33 procent van de vliegtuigpassagiers. "De bedoeling is dat het uiteindelijk wordt uitgebreid tot 100 procent van de vliegtuigpassagiers. Maar ook tot passagiersgegevens van trein- en busmaatschappijen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Het is niet zo dat iedereen kan zien wie naar waar reist en om wat te doen. Het gaat enkel om geseinde personen

Voor u begint te panikeren in verband met uw privacy, niet iedereen wordt zomaar tot in detail gecontroleerd. "Ik kan alle reizigers geruststellen, de informatie die de luchtvaartmaatschappijen ons doorspelen reist enkel via beveiligde kanalen", zegt minister De Crem. "Het is niet zo dat iedereen kan zien wie naar waar reist om wat te doen. Het gaat enkel om geseinde personen. Voor alle andere mensen wordt het veiliger om te reizen vanuit, van en naar België"

Het systeem focust zich op zware misdrijven. Denk aan terreur, maar ook mensensmokkel, of kinderontvoering. Wanneer een persoon gezocht wordt in een dergelijke zware zaak, krijgt de Passengers Information Unit een waarschuwing van het systeem. Daarna bekijkt de politie hoe de persoon onderschept kan worden. Omdat de gegevens al 2 dagen op voorhand worden doorgespeeld, kan iemand dus ook gewoon thuis worden opgepakt. Dat iemand pas op het laatste moment, pakweg bij het opstappen op een vliegtuig, wordt opgepakt, is een zeldzaamheid.

Sinds begin dit jaar zijn al honderden mensen onderschept die gezocht werden voor zware misdrijven, dankzij de analyse van passagiersgegevens. Onder meer 94 mannen en vrouwen die verdacht werden van terreur of radicalisering.  Maar ook 120 mensen in dossiers van mensensmokkel. Daarnaast kon de eenheid ook 7 keer vermijden dat een ouder zijn of haar kind ontvoerde naar het buitenland, een zogenoemde parentale ontvoering.

Beluister het gesprek met Gunter Ceuppens, directeur van de Passengers Information Unit:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet