Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Fifty-fifty

Bijna alle partijen willen koppeling tussen loon en anciënniteit loslaten: "Ouderen prijzen zich uit de markt"

do 11 apr. - 9:23

N-VA, Open VLD, Groen, Vlaams Belang en CD&V willen de automatische koppeling tussen loon en anciënniteit loslaten, of op z'n minst afvlakken. Dat blijkt uit een rondvraag van fifty-fifty en professor arbeidseconomie Stijn Baert (Universiteit Gent).
© Pixabay

De meeste werknemers krijgen automatisch opslag naarmate ze langer bij een bedrijf aan de slag zijn. Professor Stijn Baert (zie foto) stelde in 'fifty-fifty' dat principe eerder meermaals in vraag in verschillende opiniestukken. Nu heeft hij alle politieke partijen over het onderwerp bevraagd. Hij contacteerde telkens de specialist ter zake per partij.

(lees verder onder de foto)

Alle partijen zouden zich dus eventueel kunnen vinden in een loskoppeling van de link tussen loon en anciënniteit, enkel PVDA is resoluut tegen.  De koppeling loslaten zou volgens PVDA leiden tot "individuele willekeur". "Ze biedt zekerheid in tijden dat de lonen continu onder vuur liggen", zegt Jos D'haese, die in Antwerpen de Vlaamse lijst van PVDA trekt.

Ook SP.A staat niet te springen voor het idee. "Uit onderzoek blijkt dat bij arbeiders, waar de koppeling nauwelijks aanwezig is, de laagste werkzaamheidsgraad van 55-plussers wordt vastgesteld", zegt Yasmine Kherbache (SP.A).

Enthousiasme bij de meeste partijen

In tegenstelling tot de andere linkse partijen wil Groen wél nadenken over de loskoppeling tussen loon en anciënniteit. "Veel jongeren staan op het punt om de grootste investeringen uit hun leven te doen", zegt Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen). Hij duidt op het kopen van een huis, bijvoorbeeld. "We kunnen dus best de weddenschalen geleidelijk aan aanpassen zodat jongeren hoger starten maar het loon na verloop van tijd afvlakt."

CD&V vindt dat anciënniteit nog mag meespelen bij de verloning, maar "er zou meer gelijktrekking moeten zijn tussen de verloning van dertigers en vijftigers met gelijke anciënniteit en functie", zegt Vlaams fractievoorzitter Robrecht Bothuyne (CD&V).

Voor Open VLD is het duidelijk: "Ouderen prijzen zichzelf uit de markt", zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD). Volgens hem leidt de automatische opslag tot discriminatie van oudere werknemers. Hij wil loon laten baseren op "andere criteria".

"Mensen moeten beoordeeld worden op basis van wat ze kunnen en op basis van wat ze effectief doen", zegt Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA). Op basis van competenties en prestaties dus.

Vlaams Belang voegt er bij monde van Tom Vandendriessche aan toe dat "de overheid dit niet kan opleggen, maar dat dit in overleg met de sociale partners moet gebeuren."

Bekijk het gesprek met Stijn Baert:

Bron: vrtnws.be en fifty-fifty

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet