Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Het uur van de waarheid

Het uur van de waarheid

Bijna helft Vlamingen volgt gezondheid op met stappenteller, sporthorloge of 'slimme ring', maar maakt het je ook gezonder?

Vandaag 10:58

Wearables, zoals hartslagmeters of slimme horloges, zijn de enige technische apparaten die de afgelopen 5 jaar echt meer verkocht werden. Dat bleek onlangs uit de zogenoemde Digimeter. Technologiebedrijf Samsung springt nu ook op de markt met de lancering van een 'slimme ring'. Maar geven al die apps en toestellen ook echt goede inzichten voor een doorsneegebruiker?
sporthorloge, slimme ring
© VRT NWS

Meten is weten, zegt het cliché. Maar vraag het aan pakweg hockeyspelers, voetballers of wielrenners en ze gaan het bevestigen. Zo wordt Mathieu van der Poel regelmatig gesignaleerd met een wit bandje rond de pols. Daarin zit technologie die zijn hartslag meet, inspanningen, lichaamstemperatuur, slaap en nog veel meer. Een batterij aan data om prestaties te verbeteren. 

Je moet geen profwielrenner zijn om met die technologie aan de slag te gaan. Volgens de jaarlijkse Digimiter (door imec en UGent), die ons mediagebruik in Vlaanderen in kaart brengt, gebruikt net iets meer dan 4 op de 10 Vlamingen een wearable om hun gezondheid te meten. 

Dat noemen ze digitale gezondheidmonitoring. En daar is een serieuze markt voor. Letterlijk een miljardenbusiness wereldwijd: stappentellers, sporthorloges, technologie in kleding,… Samsung lanceerde onlangs ook de Galaxy Ring, die we een maand mochten testen. Een gadget voor mensen die geen zin hebben in een smartwatch.

Positief gedrag sturen

Zo'n ring meet met sensoren je hartslag, lichaamstemperatuur, ademhalingsfrequentie, stress, het aantal stappen dat je zet en hoe je slaapt. Bij vrouwen monitort het ook hun menstruatiecyclus. Toeval wil dat we ook een smartwatch dragen en dat niet alle datagegevens overeenkomen als we de twee toestellen wekenlang samen dragen.

Meteen ook het grootste punt van kritiek van bijvoorbeeld slaapexperten als het over dat soort toestellen gaat. Niet alles is accuraat. Mensen die bijvoorbeeld hun slaap intensief, zelfs obsessief, monitoren krijgen er soms net meer stress door en gaan nog slechter slapen. Orthosomnie noemen ze dat. 

Als ik alleen al zie in mijn omgeving hoe bijvoorbeeld stappentellers mensen kunnen aanzetten tot meer bewegen, dan ben ik zeker voorstander

— Tamara Denie van het medische bedrijf Roche Diagnostics

Maar zoals met alles is een portie gezond verstand niet onbelangrijk. “Het gaat erom wat je met bepaalde data doet”, zegt Tamara Denie van het medische bedrijf Roche Diagnostics. Ze draagt zelf ook een sporthorloge. “Als ik alleen al zie in mijn omgeving hoe bijvoorbeeld stappentellers mensen kunnen aanzetten tot meer bewegen, dan ben ik zeker voorstander.”

Denie is professioneel bezig met alles wat met diabetes te maken heeft. Het bedrijf waar ze voor werkt, maakt ook wearables, maar dan voor diabetespatiënten. Dan spreken we natuurlijk over medische wearables en dat is een heel ander niveau. 

"Medische procedures zijn erg streng"

“Je ziet soms diabetespatienten met een ronde witte plakker op de arm. Daar zit een glucosesensor in, met een klein naaldje. Die meet de glucosewaarden om de 5 minuten. Daarnaast heb je een leestoestel, vergelijkbaar met een smartphone. Dat leestoestel krijgt al die waarden. En die app stuurt de insulinepomp aan. Het regelt de insulinepomp bijna volledig automatisch.” 

Een insulinepomp kan de bloedsuikerwaarden bijsturen en de levenskwaliteit van diabetespatiënten verbeteren. “Het verschil tussen de medische industrie en bedrijven die eenvoudige toepassingen doen als de ring is dat wij veel procedures moeten doorlopen om erkend te worden op medisch vlak en dat we er uiteindelijk heel erg zeker van moeten zijn dat de wearable alles juist registreert. Die procedures zijn erg streng.”

Digitale coach en levensechte diëtist

Een slimme ring op dezelfde hoogte plaatsen als medische technologie die de levenskwaliteit kan verbeteren, is oneerlijk. Al was het dus maar over de accuraatheid van de data. Bij medische wearables kan die van levensbelang zijn. Bij doorsnee wearables kan de technologie er al eens naast zitten. Zeker als je twee toestellen draagt, zoals wij, dan zie je al eens een verschil. Meer dan eens zelfs. Toch blijft het indrukwekkend welke data die toestellen tegenwoordig kunnen verzamelen.

Is een wearable zinvol? Op medisch niveau of bij (top)sport is dat evident. Voor doorsneesporters en -gebruikers kan technologie helpen om bewuster om te gaan met gezondheid. Zie een wearable vooral niet als een medisch apparaat, ook al staat er ‘health’ of ‘gezondheid’ ergens in een reclameboodschap. 

Als je echt traint voor een doel of je levensstijl wilt veranderen, is het goed om te praten met iemand die hiervoor is opgeleid. Een digitale coach kan ook helpen, en daarmee hebben we al mooie sportresultaten behaald. Toch zijn we blij met die levensechte diëtist, die de juiste voeding heeft toegevoegd.

Bron: vrtnws.be en 'Het uur van de waarheid'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet