Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Bill Cosby vrijgelaten uit gevangenis na procedurefouten: "Altijd mijn onschuld volgehouden"

do 1 jul. - 4:40

In de Verenigde Staten wordt geschokt gereageerd op het nieuws dat de voormalige tv-ster Bill Cosby is vrijgelaten. Cosby werd in 2018 veroordeeld voor seksueel misbruik, maar kwam gisteren op vrije voeten door procedurefouten. "De vernietiging van de veroordeling rechtvaardigt het gedrag van Bill Cosby niet", zegt Gloria Allred, advocaat van enkele vrouwen die klacht hadden neergelegd tegen Cosby. "Dit moet niet geïnterpreteerd worden als een verklaring van onschuld."
Bill Cosby

Zelf heeft Cosby het in een persbericht over "een dag van gerechtigheid voor zwart Amerika".  Cosby werd in 2018 veroordeeld voor seksueel misbruik, maar die veroordeling wordt nu teruggedraaid nadat een rechter had besloten dat het proces ongeldig was door procedurefouten. Cosby is dus weer op vrije voeten, tot grote ontsteltenis van velen.

Een paar uur na zijn vrijlating heeft Cosby zelf gereageerd op Twitter. "Ik heb nooit mijn verhaal veranderd, ik heb altijd mijn onschuld volgehouden", schrijft hij. "Bedankt aan al mijn fans en vrienden die me hebben bijgestaan. Bedankt aan het Hooggerechtshof voor het handhaven van de wet."

"Cosby heeft ook een persbericht de wereld ingestuurd", zegt Björn Soenens, onze correspondent in de VS, in "De ochtend".  "Daarin stelde hij dat het een grote dag van gerechtigheid is voor zwart Amerika. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten, want veel van zijn slachtoffers zijn zwarte vrouwen. Voor hen is dit een klap in het gezicht en is dit helemaal geen gerechtigheid."

"De meeste reacties zijn geschokte reacties", zegt Soenens. "Het rechtsprincipe was misschien wel juist, maar van gerechtigheid is geen sprake. De rechter heeft besloten dat het proces ongeldig was, maar heeft geen uitspraak gedaan over zijn schuld."

Gloria Allred, advocaat van een enkele vrouwen die klacht hadden neergelegd tegen Cosby, betuigde via Zoom haar steun aan de mensen die hebben getuigd in de strafzaak. "Ondanks de beslissing van het Hooggerechtshof in Pennsylvania Supreme Court, geloof ik dat dit een zeer belangrijke strijd voor rechtvaardigheid was."

"De vernietiging van de veroordeling was op basis van technische gronden. Het heeft het gedrag van Bill Cosby gedrag niet gerechtvaardigd en het moet niet worden geïnterpreteerd als een verklaring van onschuld."

Hoewel enkele diehardfans die bleven geloven in zijn onschuld, blij waren met het nieuws, zijn er ook op sociale media massaal veel verontwaardigde reacties te lezen op de vrijlating. Ook Hollywoodacteurs laten hun stem horen.

"Aan elke vrouw die seksueel is misbruikt door Bill Cosby, mijn hart doet pijn voor jullie vandaag", tweet actrice Debra Messing (bekend van Will and Grace). "Ik ben woedend. Dit is afschuwelijk."

"Ik ben woedend van dit nieuws", zegt actrice Amber Tamblyn, die mee de Time's Up-beweging opstartte. "Ik ken persoonlijk vrouwen die deze man gedrogeerd en verkracht heeft terwijl ze bewusteloos waren. Schandelijke belissing van het hof."

"Ik ben woedend en gebroken", schrijft actrice en regisseur Christine Lahti. "Ik walg van Cosby's vrijlating. Ik kan me alleen maar voorstellen wat al zijn overlevenden moeten voelen. Deze veroordeelde verkrachter is vandaag vrij omdat hij een bevoorrecht man is. Het patriarchaat steekt zijn lelijke kop weer eens op."

"#FreeBritney, niet #BillCosby"

Verschillende mensen merken ook op dat Bill Cosby is vrijgelaten op de dag dat Britney Spears, die sinds 2008 onder bewindvoerderschap staat van vader Jamie, haar slag voor de rechtbank niet thuis heeft gehaald.

Spears vecht de situatie al  jaren aan, maar haar vader Jamie blijft het zeggenschap hebben over haar gezondheid, woonplaats, gezinsleven, en haar carrière. Voor het financiële luik moet hij die rol nu delen met het financiële kantoor Bessemer Trust.

"Bevrijd Britney, niet Bill Cosby", zeggen verschillende Twittergebruikers nu. Ook actrice Tatyana Ali (bekend van The Fresh Prince of Bel-Air) reageert teleurgesteld. "De vrijheid werd Britney Spears ontzegd en Bill Cosby kreeg de zijne terug. Vandaag is zwaar geweest."

Wat nu?

"Het probleem is dat er ongeveer zestig vrouwen zijn met klachten tegen Cosby", zegt Soenens. "Maar die dateren soms van voor het jaar 2000, tot zelfs de jaren 60. De zaak waar hij voor werd veroordeeld, was net niet verjaard. De verjaringstermijn is twaalf jaar in Pennsylvania."

"Advocaten kunnen opnieuw een zaak starten in andere staat of in beroep gaan tegen uitspraak van Hooggerechtshof in Pennsylvania bij het  federale Hooggerechtshof in Washington. Dat kan een tijd duren. Tegen die tijd is die zaak misschien wel al weer verjaard. Dit is een heel moeilijke juidische toestand voor de slachtoffers. Vandaar de grote ontgoocheling. Je moet ook niet vergeten dat Cosby 84 jaar wordt. Er is niet veel tijds om hem nog te berechten."

Luister naar Björn Soenens via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet